Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Óriási igény van korszerűsítési támogatásra

2019.01.30. Írta:

Csaknem 120 ezren jelentkeztek háztartásigépcsere-támogatásra az Otthon melege programban tavaly novemberben. Látáhatóan sokaknak van szükségük a segítségre, ám a szakemberek az egy-egy épületgépészeti elem vagy háztartási eszköz cseréjének támogatása helyett átfogó lakáskorszerűsítési támogtási programot sorgalmaznak.

A kifizetések már elkezdődtek - jelentette be az az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára. Mivel a támogatásért a vártnál többen, 119 ezren jelentkeztek, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a meghirdetett 2 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelte a pályázati keretet.

Weingartner Balázs államtitkár hangsúlyozta, hogy a program 25 millió kilogramm szén-dioxid kibocsátását előzheti meg, az energiahatékony gépeknek köszönhetően pedig összesen csaknem 1 milliárd forintnyi rezsiköltséget takaríthatnak meg a kedvezményezettek.

Közölte egyúttal, hogy a lakossági igényekhez igazodva újabb energiahatékonysági pályázatok lehetőségét is vizsgálják, így a fűtési szezon végeztével, várhatóan márciusban-áprilisban új kiírások jelenhetnek meg.

Komplex támogatási programok kellenének

Az ITM tavaly év végén különböző típusú programok folytatására és a szakmai javaslatok befogadására tett ígéret. 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) - a korábban elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szellemének megfelelően - egy-egy épületgépészeti elem vagy háztartási eszköz cseréjének támogatása helyett minél átfogóbb felújítási programokat szorgalmaz. Meglátásuk szerint az évi több tízmilliárdos kvóta-keret az eddigieknél jóval nagyobb mozgásteret biztosít.

Hasonló programot a TLE is szükségesnek tartana. Sokaknenk nem elég segítség a kamatmentes hitel, hiszen nincsenek saját forrásaik a beruházás megkezdéséhez. Másoknak további könnyebbséget jelentene a felújítások utáni áfakedvezmény, amelyek ugyancsak jó ideje javasol több szakmai szervezet is.

Szalai Gabriella, a MEHI igazgatója egy korábbi interjúban a Népszavának reményét fejezte ki, hogy talán ismét előtérbe kerülhet a szolgáltatók bevonását célzó uniós kezdeményezés. Így felmerülhet egy fajta közműszámla-alapú, energiamegtakarítással törlesztett szolgáltatói hitel. Ennek kapcsán utalt ama szakmai visszajelzésekre, miszerint immár élénkül az állami Magyar Fejlesztési Bank korábbi évek során visszafogottabb sikernek örvendő kamatmentes programja iránti társasházi érdeklődés. (Ebben szerepet játszhat a lakástakarékpénztári rendszer kivezetése.) Alapvetően üdvözlik a hosszú távon kiszámítható programokat. Ezt javasolják a vissza nem térítendő támogatások kapcsán is, például cseh minta alapján.

Forrás: kormany.huNépszava

Megjelent: 1441 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. január 31., csütörtök 14:02