Pixabay

Berlin küzd a magas lakbérek ellen

2019.02.27. Írta:

Többen radikális módszerrel állítanák meg a berlini lakásbérleti díjak növekedését: fagyasszák be öt évre a lakbéreket.

A betelepülők - például az olcsóbb tanulmányi helyszínt kereső diákok és az erős munkaerőpiac által odavonzott fiatal szakemberek beáramlása is hozzájárult ahhoz, hogy Berlin a világ egyik leggyorsabban növekvő ingatlanpiaca lett, és hozzájárult a bérleti díjak gyors növekedéséhez.

Az Immowelt ingatlanportál egy friss tanulmánya szerint a berlini havi bérleti díjak több mint kétszeresére nőttek az elmúlt 10 évben: a 2008-as négyzetméterenkénti 5,60 euróról 11,40 euróra. Bár a bérleti díjak még így is alacsonyabbak maradtak, mint más nagyobb német városokban, pl. Münchenben vagy Frankfurtban, ez 103% -os növekedés volt, amely magasabb, mint bárhol máshol az országban. A bérleti díjak nagymértékben eltérnek az egyes kerületekben, a 2017-es statisztikák azt mutatják, hogy az egy hálószobás apartman a város néhány népszerű környékén átlagosan 1000 euró/hó.

Természetesen a berlini lakhatási költségek emelkedése nem egyedülálló; a világ legnagyobb városai hasonló a trendekkel küzdenek. A helyi politikusok egy csoportja azonban radikális ötletet javasolt a probléma megoldására: a következő öt évre befagyasztanák a lakásbérleti díjakat.

Németország jellemzően nemzeti szinten kezeli lakáspolitikáját, de egy helyi ügyvéd amellett érvelt, hogy jogilag lehetővé kellene tenni, hogy a tartományok saját lakásszabályozást vezessenek be. A berlini közép-baloldali szociáldemokraták politikusai azonnal csatlakoztak, és javaslatot tettek a bérletidíjra-plafonra.

A javaslat mögött az az elképzelés áll, hogy míg az új lakások megépülnek a megnövekedett kereslet kielégítésére, évek telnek el, míg ezek az apartmanok ténylegesen rendelkezésre állnak. Öt évig a meglévő bérleti díjak befagyasztásával a város segíthet megelőzni a még drasztikusabb drágulást, amíg új lakások beáramlása stabilizálja a piacot. A javaslattevők szeretnék ezzel - és más párhuzamos intézkedésekkel - az átlagos bérleti díjat kb. 6-7 euróra csökkenteni négyzetméterenként (szemben a jelenlegi 11,40 euróval).

Az elmúlt évtizedben Berlin lakossága több százezerrel nőtt: jelenleg több mint 3,7 millió embernek ad otthont a kormányzati statisztikák szerint, szemben a 2008 végi 3,4 millióval. A berlini vezetés becslése szerint ez a növekedés gyorsul, a város lakossága 2025-re meghaladhatja a négymillió főt.

A berlini lakosság túlnyomó többsége - mintegy 85% - bérli házát vagy lakását. E lakások némelyike állami tulajdonú szociális lakás, mások nagy magánbérleti cégek és magánszemélyek tulajdonában vannak.

Németország az elmúlt években országosan lépéseket tett, hogy kezelje a problémát: 2015-ben a parlament olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza, mennyire emelhetik meg a lakáskiadók a bérleti díjat. E jogszabály értelmében egy új szerződésben foglalt bérleti díj legfeljebb 10%-kal lehet magasabb, mint az adott szomszédságban tapasztalható átlagár.

A politikusok és a lakáspolitikával foglalkozó szakemberek viszont azt mondják, hogy a törvény nem védi eléggé a bérlők érdekeit. A berlini bérlők szövetsége szerint túl sok kivételt tartalmaz, ráadásul a tulajdonosok időnként figyelmen kívül is hagyják.

A bérletidíj-korlát bevezetése, még ha ideiglenesen is, megkönnyítené azok helyzetét, akiknek gondot okoz, hogy lépést tartsanak a berlini lakóköltségekkel. Az intézkedés ugyanakkor jelentős problémákat is okozhat. Egy ilyen politika akár súlyosbíthatja is a városban kialakult lakáshiányt: egyes szakértők szerint a fejlesztők az új lakásokra vásárlókat fognak inkább keresni, nem pedig bérlőket.

Berlinben kevés a lakás. A kölni Német Gazdasági Intézet szakértője szerint azonban a lakáshiányt nem lehet megoldani, ha a bérleti díjakat korlátozzák. A Német Lakásipari egyesület vezetője úgy véli, hogy egy ilyen intézkedés visszatartaná a fejlesztőket a beruházásoktól a következő években. Ezzel a következő öt évben akár 50 ezerrel kevesebb lakás épülhet Berlinben.

Sőt, ha a tulajdonosok tudják, hogy a következő öt évben nem tudják növelni nyereségüket, talán felújítások vagy karbantartások elhalasztása mellett döntenek. Ha a bérbeadók nem forgatják vissza a pénzüket a saját tulajdonukba, mert a bérleti díjak be vannak fagyasztva, akkor a karbantartás hiánya miatt csökkenhet a lakásminőség.

A javaslat persze egyelőre csak elméleti lehetőség. Előbb az a lehetőséget kell megvizsgálni, tényleg hozhat-e a helyi politika ilyen intézkedést. Ha ige, az után következhet csak a hatások vizsgálata és a részletek szakmai egyeztetése.

A helyi politikusok szerint mindenesetre forradalmi intézkedés volna, ami példa lehetne más, hasonló gondokkal küszködő városok számára is. Már Hamburgban is gondolkodnak a bérleti díjak maximálásában.

Forrás: BBC

Megjelent: 1796 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. február 27., szerda 22:36