wikipedia

Megmozgatta az ingatlanpiacot a családvédelmi csomag

2019.02.28. Írta:

Megugrott az ingatlanok iránti érdeklődés közvetlenül azután, hogy ismerté vált a családtámogatási intézkedéscsomag. A Duna House szerint azok hozzák előre a vásárlást, akik nem tudnak, vagy nem akarnak részesülni a kedvezményekből, és az elszálló áraktól tartanak.

A regisztrált ingatlankeresők száma az elmúlt héten 15 százalékkal volt magasabb az év ebben a szakaszában megszokottnál, és újra emelkedő szakaszba lépett.

Az év elején megugró ingatlanpiaci kereslet ugyanis rendszerint fokozatosan csökkenő tendenciát mutat a februári és márciusi időszakban. Az idei évben azonban az erős januári kezdés után február harmadik hetében újra emelkedő vevői érdeklődést regisztráltak a Duna House rendszerében.

„A vevői érdeklődés alapján azt tapasztaljuk, hogy a piac áremelkedést vár a kormányzat családtámogatási rendszerétől. A támogatások mostani bejelentése és későbbi hatálybalépése kettős hatással van az ingatlankeresők körére. Egyik oldalról azok, akik szeretnének élni a támogatás valamelyik formájával, kivárják a hatálybalépést, és néhány hónappal eltolják vásárlásukat. A másik oldalról pedig azok, akik élethelyzetük miatt nem tudnak, vagy nem akarnak részesülni a támogatásból, próbálják előrehozni a vásárlásukat, hiszen az ingatlanárak további emelkedésére számítanak” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Benedikt szerint „a megugrott kereslet alátámasztja azt a tényt, hogy utóbbi vevők vannak többségben a jelenlegi piacon”. Bár az egyhetes keresletnövekedésből még nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni, tény, hogy a növekedést pontosan a bejelentések után tapasztalták, azaz a „piac racionalitása” az árak további emelkedése mellett tette le voksát.

Forrás: Duna House, hvg.hu