„Kádár-kockák” energiatudatos továbbgondolása

2019.02.25. Írta:

A „Kádár-kockák” energiatudatos továbbgondolása foglalkoztatja a Solar Decathlon magyar résztvevőit. A nemzetközi innovációs házépítő versenyt idén az ÉMI rendezheti, Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben.

Az ÉMI szentendrei telephelyén hosszabb távon is megtekinthetők lesznek a nemzetközi Solar Decathlon verseny keretében az egyetemista csapatok által épített modellházak – jelentette be Dauner Márton, az állami tulajdonú cég vezérigazgatója.
Mint a versenyben résztvevő csapatok számára szervezett workshop előtt tartott köszöntőjében elmondta: az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. hárommilliárd forintot kap a kormánytól egy ilyen különleges látogatóközpont és mintaházpark létrehozására.

Az idei verseny ténylegesen 2019 júliusában zajlik majd Szentendrén, de a résztvevő csapatok a júniusban kezdődő építési időszak előtt a február 21-23-án megrendezett workshopra is ellátogattak Szentendrére, ahol bemutatták pályaműveiket, továbbá szakmai támogatást kapnak projektjeik fejlesztéséhez.

A Solar Decathlon versenyen idén 11 csapat vesz részt a világ (főként Európa) minden tájáról: Spanyolországból, Romániából, Thaiföldről, Hollandiából, Belgiumból és Franciaországból, magyar diákok pedig három csapatban is érintettek, az egyik a BME-sek „színmagyar” csapata, a másik egy magyar-algériai csapat (hazai részről a Miskolci Egyetem diákjaival), a harmadik pedig egy magyar-amerikai csapat, melyben több hazai felsőoktatási intézmény mellett az USA-beli Marylandi Egyetem vesz részt.

Mint az egyes csapatok öt-öt perces kis bemutató előadásaiból („speed peer review”) kiderült, érdekes módon mindhárom magyar érintettségű csapat a jellegzetes hazai vidéki épület, az úgynevezett „Kádár-kocka” energiatudatos és értéknövelő felújítására-bővítésére keres innovatív megoldásokat. A többi csapat is jellemzően a meglévő épületállomány továbbfejlesztésében gondolkodott, tehát nemcsak műszaki, hanem szociális problémákra is választ keres. A franciák például iparvárosi sorházaikhoz illeszthető energetikai egységet fejlesztenek, a thaiföldiek pedig a többszintes városi épületek tetejére építhető lakó-„fészkek” építésére ajánlanak rugalmas rendszert.

Forrás: Tervlap

Megjelent: 1371 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. február 28., csütörtök 10:34