Szentiváni János / igylakunk.hu

Létezik-e panel-identitás? - kiállítás

2019.08.24. Írta:

A lakáspiacon egyértelmű a panellakások népszerűsége. Egy friss ingatlanstatisztika szerint a panellakások keltek el a leggyorsabban 2019. első félévében Magyarországon. Egy debreceni panel-kiállítás most arra keresi a választ, mit jelent nekünk ma a Panel.

A tárlat Debrecen és a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja, interdiszciplináris módszerekkel, a tudomány, építészet és a művészet eszközeivel, Debrecen lakosságának aktív megszólításával. Legfőbb kérdésünk, hogy az egykori keleti blokk városképi arculatát mai napig jelentősen meghatározó bérházak (Magyarországon közel 788 ezer lakás található panelépületben, ezekben él a lakosság ötöde.) milyen hatással vannak társadalmunkra, közösségünkre s az egyénre, sőt érzékszerveinkre, gondolkodásmódunkra – milyen a panel színe, szaga, tapintása? Létezik-e lakótelepi/panel identitás, létezik-e olyan fogalom: PANELSÉG?

„PANEL. Lét, közösség, esztétika – a lakótelepek hatvan éve” 2019. november 17-ig látogatható, keddtől vasárnapi 10-18 óra között. A múzeum honlapján számos kísérőprogram érhető el

Forrás: MODEM

Az Építészfórum tudosítása a kiállításról: „Vissza kell szeretni a panelt”

Megjelent: 1196 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. augusztus 23., péntek 16:38