skillshungary.hu

Magyar sikerek a szakmák olimpiáján

2019.08.29. Írta:

Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén, és a 24 fős magyar csapat fele éremmel tért haza - írja a Magyar Építők.

A WorldSkills egyhetes döntőjében több mint 1300 fiatal Oroszországban. Az augusztus 22-27. között megrendezett WorldSkills egyhetes döntőjében 63 országból, régióból 1354 fiatal szakember versenyzett.

A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

Az 56 szakmát felsorakoztató versenyen a magyar csapat további tagjai tizenegy Kiválósági Érmet kaptak a szakmájukban elért kimagasló teljesítményért. Összesítésben Magyarország az éremtáblázat 20. helyén végzett, ami az eddigi legjobb eredményt jelenti.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a helyszínen hangsúlyozta, a versenyt kiváló eredménnyel zárták az osztrák és svájci fiatalok is. "Ez igazolja az említett országok bevált gyakorlatainak mintául vételét a szakképzési rendszer megújításakor" – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Magyarországon az EuroSkillshez és a WorldSkillshez hasonló szerepet tölt be évről évre a Szakma Sztár Fesztivál. A rendezvény az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntője, amelyre tavaly 43 szakképesítési ágban több mint 7500 diák jelentkezett. A Szakma Sztár Fesztivál győztesei meghívást kapnak a EuroSkills és WorldSkills válogató versenyeire.

Forrás: Magyar Építők, ITM