Jelentős visszaesés az új lakásépíési projektek számában

2019.09.06. Írta:

Ez év második negyedévében kevesebb új lakásépítési projekt indult, ám magasabb értékben mint a tavalyi év hasonló időszakában - derült ki a legrissebb EBI Építésaktivitási jelentésből.

Az építőiparban, ezen belül a magasépítésben is több mint 50 százalékkal kevesebb projekt indult 2019 2. negyedévében, mint egy évvel korábban. Az építési érték is 20 százalékkal csökkent.

ebi1 20190904

Ugyanakkor az építésre fordított összegek növekedtek: a magasépítésben csaknak 400 milliárd forintot költötöttel el, ami 22 százalékos növkedést jelent 2018 2. negyedévéhez képest. Ebből az új építésre 31 százalékkal több (330 Md Ft), míg a felújításokra 6 százalékkal kevesebbet (közel 70 Md Ft) költöttek.

A 2019 második három hónapjában ennél némileg magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, összességében azonban ez is messze elmaradt az előző évek negyedéveit jellemző számoktól. Az Aktivitás-Kezdés összesen az első félévben így 127 milliárd forintot tett ki, mely 40 százalékos csökkenést jelentett 2018 mindkét félévéhez képest.

 

ebiq219 3 abra 20190903

Az Aktivitás-Kezdés mutató meghaladta az előző három negyedévet jellemző szintet. A második negyedév jobb számai ellenére az első félévben összességében jóval kevesebb értékben léptek építési fázisba építőipari projektek; összegük 1000 milliárd forint körül alakult, amelynél kisebb Aktivitás-Kezdést csak 2016-ban produkált utoljára a szektor.

A jelentés szerint, egy hajszálnyival ugyan, de nőtt a magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés 2019 második három hónapjában az első negyedévhez képest, ez azonban valóban csak egy alig észrevehető javulást jelentett; a szektor továbbra is jelentősen a korábbi évek szintje alatt teljesített az elindított új kivitelezési munkák értékét nézve. A féléves szám - így nem meglepő módon - nagyon elmaradt a korábbi években jellemzőtől, összességében a ibuild.info projektinformációs adatbázis alapján kevesebb mint 600 milliárd forint értékben kezdődtek meg építések január és június között, amely alacsony összegre 2016 óta nem volt példa.

A magasépítések esetében tapasztalható, elmúlt évekhez képesti visszaesés egyaránt érinti a társasházi lakásépítéseket és a nem-lakáscélú magasépítéseket is, utóbbiak esetében ugyanakkor mérsékeltebb lendületvesztés volt megfigyelhető.

ebiq219 4 abra 20190903

Az Aktivitás-Befejezés mutató emelkedését már régóta várjuk a lakásszektorban, és bár magasabb szintet ért el 2018 második félévében, jelentős ugrásra nem került sor, az átadott projektek értékének hirtelen megnövekedése is elmaradt. A befejezett beruházások összértéke 2019 első felében ráadásul alacsonyabb is volt, mint 2018 júliusa és decembere között. A jelenség hátterében több tényező húzódhat meg, egyrészt a sokat emlegetett munkaerőhiány miatt csúsznak az építkezések, másrészt ezeket a projekteket 2023-ig 5 százalékos áfakulcs mellett lehet értékesíteni, így nem is kell annyira sietni a befejezésükkel. Az idei év első 6 hónapjában 124 milliárd forint értékben készültek el társasházi lakásépítési munkák.

A legnagyobb értékben továbbra is a Közép-Magyarország régióban kezdődtek meg lakásépítési kivitelezési munkák, a terület részesedése elmaradt azonban a korábbi éveket jellemző szinttől. A második helyen a nyugati régiók álltak, ahol a korábbi évekhez képest relatíve több társasházi építkezés indult.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Forrás: EBI Építésaktivitási jelentés, Portfolio

Megjelent: 1262 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. január 06., hétfő 11:04