Kezdődik a Nemzetközi Zöld Építés Hete

2019.09.23. Írta:

Idén a #BuildingLife áll a Nemzetközi Zöld Építés Hete fókuszában. A szervezők a szlogen alatt arra koncentrálnak, hogy tudatosítsák az épületek szén-dioxid-kibocsátásának mértékét annak teljes életciklusa alatt a tervezéstől, az építőanyagok gyártásán át a kivitelezésig és az üzemeltetésig, valamint a bontásig.

Egyútatl ösztönözni szeretnék azokat az új gyakorlatokat és új gondolkodási módszereket, melyek a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentésének irányába hatnak.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete a World Green Building Council kezdeményezésére jött létre, és minden évben szeptember utolsó hetében zajlik. Idén szeptember 23-29. között a helyi tagszervezetek - így a HuGBC is - programokkal készülnek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogyan tudunk zöldebb, egészségesebb, fenntarthatóbb és klímabarát épített környezetet teremteni mindannyiunk számára.

Tudta, hogy az épületek és az építőipar felelős a globális energiaszükséglettel járó szén-dioxid-kibocsátás 39%-áért? Ezeknek a kibocsátásoknak a 28%-a a működési fázisból származik (fűtés-hűtés és energiaellátás), míg 11% a beépített szén-dioxid-kibocsátáshoz kötődik, vagyis az építési folyamathoz és az építőnyag-gyártáshoz. Azonban e tekintetben az építőipar kizárőlag a működési kibocsátásokra fókuszált, valamint az épületek tényleges működésének teljesítményét tartotta szem előtt.

Annak érdekében azonban, hogy 2050-ig teljes mértékben szén-dioxid semleges épületeink legyenek a világon és a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartsuk, az építőiparnak foglalkoznia kell az épület teljes életciklusa során felmerülő kibocsátásokkal is.

A fentiek tükrében a Nemzetközi Zöld Építés Hetén a HuGBC közel 20 itthon is megvalósult példával, valamint életciklusra vonatkozó szakmai tréninggel várja az épületeink környezeti teljesítményére érzékeny érdeklődőket.

Green Walk (Zöld séta) – Közel 20 zöldépület bejárása szakmai vezetéssel

A Green Walkot 2013 óta rendezi meg a HuGBC egyesület. A korábban csak irodaházakat felvonultató programba idén már ökohajó, strand és családi ház is bekerült. A szakmai vezetésű séták alatt 6 napon át közel 20 épületbe várjuk a szakmai és privát érdeklődőket, hogy a legújabb, leginnovatívabb zöldépületeket bejárhassák. A Green Walk azért unikum, mert az épületek többsége máskor a nagyközönség számára nem látogatható. Az épület-bejárásokat a tervező építészek, a fejlesztők vagy az üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak információkhoz.

További programok és információk ITT.

Megjelent: 1083 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. szeptember 23., hétfő 14:26