Közhasznú lakásépítési program - TLE-javaslat

csütörtök, 12 december 2019 08:29 Írta:

Magyarországon jelenleg sem a drága piaci bérlakásokból, sem a többségében rossz minőségű szociális bérlakásokból nincsen elegendő, a kettő között pedig gyakorlatilag nincsen kínálat. A helyzet megoldására egy ún. közhasznú bérlakásrendszer létrehozását javasoljuk.

A javasolt közhasznú bérlakásrendszer létrehozható állami támogatással és olcsó hitellel, alacsony energiafogyasztású, jó minőségű lakások létesítésével.
 
A magyar kormányzat demográfiai célokkal is összeköti a lakásépítések támogatását. A gyermekvállalás ösztönzése az egyik olyan közérdek, amely indokolja az állam részvételét a lakásépítések támogatásában.
 
A példa adott, Ausztriában a közhasznú bérlakásszektor (Gemeinnützige Bauvereinigungen, GBV) évente mintegy 15 ezer lakást épít fel és több mint 900 ezer lakást kezel. Az így felépült lakások alapvetően bérlakásként működnek, azonban a bérlőknek lehetőségük van azt megvásárolni. Az építéshez az állam kedvező kamatozású hiteleket biztosít, és elérhetővé tesz lakásépítési támogatásokat.
 
Az osztrák közhasznú bérlakásrendszer magyarországi adaptációjára vonatkozó javaslatunkat a közeljövőben minél több szakmai és társadalmi szervezettel, önkormányzatokkal és kormányzati szereplőkkel is egyeztetjük.
 
A jövő év elején egy konferencia keretében szélesebb körben is ismertetjük a közhasznú lakásépítési (KHL) rendszer részleteit és a mintául vett osztrák modellt.

 

A teljes javaslatot a következő linkre kattintva olvashatja:

 

Az osztrák bérlakásrendszer közhasznú, önkormányzati és privát szektorát az alábbi cikkekben mutattuk be:

 

Van rá esély, hogy 2020-ban elindul egy bérlakásépítési program. A TLE javaslata szerint ez családtámogatással, tulajdonszerzési lehetőséggel és a bérleti díjak általános csökkentésével is összhangban állna. Mondd el a véleményedet, beépítjük!

BÉRLAKÁS-KÉRDŐÍV


A kitöltés legfelhjebb 2 percet vesz igénybe.

Köszönjük!

Megjelent: 563 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 28 január 2020 08:16