Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Fürjes: bérlakásprogram és kedvezményes lakásáfa kellene Budapesten

2020.01.15. Írta:

Az átlagkeresetűeknek indítana bérlakásprogramot Fürjes Balázs, a kormány Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Emellett szerinte meg kellene fontolni, hogy Budapest bizonyos területein továbbra is 5 százalékos áfa vonatkozzon a lakásépítésre.

Javaslata szerint:

- városfejlesztési célokkal kombinálva ott kellene ösztönözni a lakásépítést, ahol jó közlekedéssel feltárt, parlagon heverő, köztulajdonban lévő területeink vannak - ehhez kapcsolódóan érdemesnek gondolja megfontolni az 5 százalékos lakásáfa területspecifikus, tehát csak bizonyos városrészekben megvalósul építkezésekre vonatkozó visszaállítását;

- programot indítana a rozsdaövezeti, barnamezős, lepusztult állami-önkormányzati területek felhasználására lakófejlesztésekre;

- olyan bérlakásprogramot indítana - lengyel mintára -, amely az aktív generációkat, azon belül is az átlagjövedelem körül keresőket célozza, hosszabb távon felkínálva a tulajdonszerzést is.

"El kell érnünk, hogy húszas évei második felében minden dolgozó fiatal megteremthesse első saját önálló otthonát, akár bérlakásban, akár saját tulajdonban" - mondta.

Első lépésben azt javasolja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, hogy közgazdasági műhelyek bevonásával mérjük föl a budapesti lakhatási helyzetet, kiemelt figyelemmel a fiatalok lakáshoz jutásának esélyeire.

Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy a szociális lakáspolitika az önkormányzatok feladata, ebbe ezután sem kívánnak beleszólni.

 Forrás és a teljes interjú: Népszava