Seestadt, Bécs Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Varga Mihály szerint egy kiszámítható bérlakáspiac segítené a munkaerőmobilitást

2020.01.24. Írta:

Varga Mihály pénzügyminiszter is megszólalt a lakáspiaccal kapcsolatban. Célként a fiatalok lakáshoz juttatását emelte ki, valamint a bérlakások szerepét a munkerőpiaci mobilitás javításában.

Mandinernek adott interjújában Varga Mihály arról beszélt, hogy egyszerre osztja és vitatja is a jegybankelnök állításait – írja a hvg.hu. Az eredmények közé sorolta, hogy 2019-ben várhatóan az utóbbi hat év legtöbb lakása épült; a magyar kormány a családi otthonteremtési kedvezménnyel és a hozzákapcsolódó hitelekkel lehetővé tette, hogy 700lakásá milliárd forintnyi forrás kerüljön a lakásépítési piacra. Elismerte, hogy ennek keresletnövelő hatása is volt, amivel az építőipari kínálat nem tartott lépést.

Speciális területnek nevezte a budapesti lakásárak alakulását, ahol az alacsony hozamok és a változó árfolyam miatt megjelentek a befektetési célú lakásvásárlások és a külföldi szereplők is. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a Magyar Állampapír Plusz júniusi megjelenése óta épp a kormány fékezi az árnövekedést, 3300 milliárd forint érkezett megtakarításként a kincstárhoz, ami csillapítja az ingatlanpiacot, ezt lehet látni a második féléves adatokon.

Hangsúlyozta, hogy kormány célja változatlan: lakáshoz juttatni a fiatal családokat. Megjegyezte, hogy 550 ezer üres ingatlan van Magyarországon, ezért az építések mellett hangsúlyt kell fektetni a lakásállomány megújítására is. "Viszont ha be akarunk illeszteni több csoportot is a munkaerőpiacra, akkor az ő költözésüket, mobilitásukat egy kiszámítható, fejlett bérlakáspiac segíthetné, de ez nem létezik" – jegyezte meg, és megerősítette: a gazdaságvédelmi akció következő lépéseiben a lakásállomány és a lakáshoz jutás kérdésével is foglalkozik a tárca.

Forrás: hvg.hu