Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Még mindig nehéz a bérlakást keresők helyzete

2020.02.05. Írta:

Bár már jellemzően nem emelkednek a bérleti díjak, a szakemberek értékelése szerint túl magasan járnak. A bérlakáspiíci kínálat és a kereslet kapcsán már vegyes a kép a fővároson belül, eltérnek a tapasztalatok.

A bérlakások piacával kapcsolatban egyetlen dolgot említ meg minden ingatlanközvetít: nagyon magasan járnak az árak. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője például úgy fogalmazott, hogy míg a kerületben rettentő nagy igény lenne kiadó lakásokra, a problémát az jelenti, hogy a tulajdonosok túl magas bérleti díjakat kérnek.

Mint kifejtette: miközben a bérlők - például a diákok - fejenként mintegy 50-70 ezer forintos bérleti díjat tudnak bevállalni, addig a tulajdonosok inkább 100 ezer forintban gondolkodnak. Ez egy nagy alapterületű lakásnál azt jelenti, hogy ha hárman összeállnak a bérlő diákok, akkor egy nagyobb lakást 210 ezer forintért már ki tudnának venni, ezzel szemben az adott ingatlant minimum 300 ezerért adná csak ki a tulajdonosa. Ráadásul a bérlők szempontjából ehhez az összeghez még hozzáadódik kéthavi kaució és az előre kifizetett egyhavi díj, így az indulásnál kifizetendő összeg egy ilyen lakás esetében már közel jár az egymillió forinthoz - tette hozzá a szakértő.

Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az elmúlt években jellemző volt, hogy nyáron megjelentek a bérlakások iránt érdeklődők a belvárosi ingatlanpiacon, ők mára eltűntek, mert a belső kerületekbe hiába jönnek, nem találnak kiadó lakást. De nem is nagyon tudnák megfizetni az árakat, hiszen az általuk általában keresett 100-120 ezres kategória nem létezik a kiadó ingatlanok piacán - hangsúlyozta.

De ugyanez a helyzet a külső részeken is, így például Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője szerint is az a legnagyobb gond, hogy nincs kínálat, miközben a kiadó lakásokra továbbra is rendkívül nagy az igény. Az árak viszont változatlanul magasak. A bérlők akár 140 ezer forintot is hajlandóak lennének kiadni havonta egy kiadó lakásért, de a kiadó családi házakra is mutatkozik kereslet 200-250 ezer forint havi bérleti díjakért, de ezekből is szerény a választék.

Nincs ez másként a XIX. és XX. kerületekben sem, ahol nem nagyon lehet 100 forint alatt kiadó lakást találni, akármilyen kicsi is legyen az. Egy 40-45 négyzetméteres lakás bérleti díja jelenleg, átlagosan, minimum 120 ezer forint havonta - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint a lakáskiadással alapvetően nincsenek gondok, hiszen a bérleti díjak továbbra sem mérséklődnek és nagy a kereslet a bérlakások iránt.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor azt megjegyezte, hogy a lakáskiadásnál egyre hosszabbra nyúlik a megtérülési idő. Az árak stagnálnak a bérlakások piacán, annak ellenére, hogy a kereslet még mindig erőteljes: ma azt az ingatlant is ki lehet adni - bár nyomott áron -, amire 5-10 éve még lehetetlen lett volna bérlőt találni. A kétszobás lakások bérleti díjai jelenleg 120-150 ezer forint között mozognak - tette hozzá.

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint az egyszobás lakások bérleti díja is 100 ezer forintnál indul, míg a másfél-kétszobás lakások 130-150 ezer forinttól bérelhetők.

Azonban ha eltávolodunk a fővárostól, akkor is azt halljuk, hogy kevés a kiadó ingatlan, és sokan keresnek bérlakást. Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Fejér megyei irodája vezetője szerint a kiadó lakások kínálata nagyon szűkös a Velencei-tónál, így akik keresnek, azok nem nagyon találnak maguknak megfelelő bérlakást. Pedig, mint a szakértő mondja, sokan nézelődnek folyamatosan a bérleti piacon, főleg azok, akik Székesfehérváron dolgoznak. A bérleti díjak 100-150 ezer forint környékén mozognak, melyért egy kisebb, kétszobás házat tudunk kivenni errefelé.

Vannak viszont olyan területek, ahol az ingatlanközvetítők a magas árak mellett más folyamatot is érzékelnek. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője azt érzékelte, hogy a kereslet az elmúlt hónapokban csökkent a kiadó lakások iránt, aminek szerinte az lehet az oka, hogy sokan a lakásbérlés helyett megpróbálnak inkább vásárolni. A bérlők egy része ugyanis rájött arra, hogy a jelenlegi árakon nem éri meg ingatlant kivenni, így aki elő tudja teremteni a szükséges önerőt, az inkább hitel segítségével vásárol.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy csökkennének a bérleti díjak is, ugyanakkor a szintjük elérte azt a lélektani határt, aminél feljebb már valószínűleg nem fognak menni - vélekedett Nagy Csaba. Ez azt jelenti, hogy egy kétszobás panellakásért 120-150 ezer forintot kérnek el, de találhatunk ennél drágább ajánlatokat is a XI. kerületben.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és III. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint sincs hiány kiadó ingatlanokból. Az árak errefelé is gondot jelentenek, hiszen a 100-150 ezres kategóriára lenne kereslet, ilyen viszont valóban nincs túl sok a piacon. Ugyanakkor a bel-budai kerületekben akár 250 ezer forintig viszonylag könnyen ki lehet adni az ingatlanokat, míg a normális adottságú, kisebb kiadó lakások ára 140-150 ezer forintnál kezdődik. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy egyre inkább úgy tűnik, a bérleti piac is egyre kevésbé mozog, itt is inkább visszaesést lehet tapasztalni, ahogy a lakáseladásoknál is.

Forrás: Balla Ingatlan