Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Folytatja bérlakásépítési programját a XIII. kerület

2020.02.12. Írta:

Újabb bérlakások építését vállalja az új ciklusban a XIII. Kerületi Önkormányzat, jelentette be dr. Tóth József, kerületi polgármester, ma délelőtt a Jász utca 72. szám alatti, 35 lakásos bérház alapkőletételénél - írja a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal.

A XIII. Kerületi Önkormányzat az új ciklusban is folytatja a 2002 óta tartó bérlakásépítés-programját, eddig 11 helyszínen 632 önkormányzati lakást építettek több mint 10 milliárd forintból, és 30 ezer négyzetméternél nagyobb lakásfelületet adtak át a bérlőknek.

Ennek a programnak a keretében épül föl a Jász utca 72. szám alatt egy 35 lakásos bérház, a beruházás során fontos szempont, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak.

Az épületen belül 1-1,5-2 és 3 szobás, jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakások lesznek. A minimális alapterület minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert. Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint 2 lakást mozgáskorlátozottaknak terveznek. Minden lakáshoz tartozik majd egy parkoló, a 35-ből 2 ugyancsak akadálymentesített. Az épületnek 1 pinceszintje, 2 felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje lesz. Az új bérház területe a Jász utca – Fáy utca – Forgách köz – Zsinór utca által határolt tömb közbenső része.

A Petneházy utca 90. szám alatti ingatlanon épül majd a következő önkormányzati bérház 67 lakással. Az előkészületek a tervek engedélyeztetésénél tartanak. A kivitelezés várhatóan idén augusztusban kezdődhet.

Az elmúlt öt évben két másik bérlakás-építést is elindítottak a XIII. kerületben, ezek egyike volt a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, 23 lakással, melynek az építés költsége 961 millió forintot tett ki. Tavaly júniusban pedig a Klapka Központban, a Kassák Lajos utca, Klapka utca, Tüzér utca, Pattantyús utca által határolt területen készült el 33 önkormányzati lakás, 4,3 milliárd forintos költséggel.

Forrás: Portfolio.hu