Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Jövünk fel a megújuló energiaforrások használatában

2020.02.13. Írta:

Magyarországon a hűtési-fűtési rendszereknek 18 százalékát működtették megújuló energiaforrásból 2018-ban. Az EU-s átlag 21 százalék - írj a Portfolio.

Az Eurostat 2018-as adatai szerint a megújuló energiaforrások 21 százalékát adják a hűtésre-fűtésre használt energiának az Európai Unióban. Ez a szám számottevően emelkedett, amióta gyűjtik az adatokat: 2004-ben ez az arány még csak 12 százalék volt.

Az Unió országai közül a svédek toronymagasan vezetnek a megújuló energiaforrások használatában: náluk 65 százalékban ilyen forrásokat használnak hűtésre-fűtésre. Őket a lettek követik 56 százalékkal, a finnek a harmadikak 55-tel, és tőlük is csak egy százalékkal maradnak el az észtek. Dániában és Litvániában már 47-46 százalékot tesz ki a megújuló energiaforrás használat. Ez azonban még mindig több mint az EU-s átlag (21%) duplája. 

Az utolsó helyen Hollandia (6%), Írország (6%), és Belgium (8%) áll, de a sereghajtó országok között van Luxemburg (9%) és a szlovákok is (11%). Magyarország a középmezőnyt erősíti a maga 18 százalékával. Viszont előttünk végeztek olyan szomszédos országok, mint Románia (25%), Szlovénia (32%) Ausztria (34%) és Horvátország (37%) is. 

Az igazsághoz persze fontos azt is megjegyezni, hogy megújuló energiának számít például a tűzifa is mint biomassza, aminek az óriási mértékű felhasználása bizony igencsak megdobja a "zöld energia" statisztikákat. 

Hazánkban 10 évre visszamenőlegesen visszanézve az adatokat tapasztalható növekedés a megújuló energiaforrások használatában.

Elkerülhetetlen a megújulás

A 2021-ben életbe lépő új energetikai követelmények óriási kihívás elé állítják majd az építőipart és a magánépítkezőket is. Kevesebb, mint másfél év múlva már csak olyan lakás kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek energiaigénye közel nulla, és primer energiaszükséglete (fűtés és melegvíz-előállítás) legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból biztosított, tehát elvárás lesz a legalább BB energetikai minősítés is. 

Ráadásul a felújításoknál és korszerűsítéseknél is figyelembe kell venni ezeket az előírásokat. Azon kívül, hogy a rendszerek kiépítése számottevő plusz költséget jelent mind a tervezés, mind a kivitelezés során, teljesen új szemléletet is kíván.

Forrás és további részletek: Portfolio.hu