Nyomtatás

Év végéig nem kell fizetni a hiteleket

2020.03.18. Írta:

A magánszemélyek és a vállalkozások az év végéig törlesztési moratóriumot kapnak a mai napig megkötött hiteleikre – jelentette be a miniszterelnök. Vagyis a hiteleket nem, de a fizetési kötelezettséget év végéig felfüggesztik.

A moratórium minden hitelre vonatkozik, így a lakáshitelekre is. 

A moratórium kiterjed a tőketörlesztésre, a kamatokra és a hiteldíjra is, vagyis semmilyen költséget nem kell fizetni.

Ez egy a kormány adósvédelmi intézkedései közül, amelyeket a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése érdekében vezetnek be. A hitelesek számára a legfontosabb döntés, hogy a magánszemélyek és vállalkozások által felvett hitelekre fizetési moratórium vonatkozik az év végéig, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy december végéig nem kell törleszteniük a kölcsönöket. 

Mit jelent ez az intézkedés?

A lépés célja részben az, hogy a várható kedvezőtlen gazdasági események miatt pénzügyi nehézségek elé néző hiteleseknek pénzügyi mozgásteret biztosítsanak.

A fizetési moratórium mindenesetre az érintetteknek könnyítést jelent, különösen az alacsonyabb jövedelmű, adósoknak, akik esetlegesen a mostani krízis miatt a legrizikósabb szektorokban dolgoznak.  Azért az alacsonyabb jövedelmi kategóriákba tartozó személyi kölcsönt törlesztőknek jelent komoly segítséget a lépés, mert nagy részük az egyik legfontosabb adósságféknek számító, úgynevezett jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) által megszabott limit közelében adósodtak el.

Trencsán Erika, a money.hu szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy a moratórium csupán halasztást jelent, ezért amikor lejár az átmeneti időszak, onnantól folytatni kell a törlesztést, és az időközben elmaradt részleteket is vissza kell fizetni.  A money.hu szakértője azt is hozzátette, hogy a moratórium csak azokra az adósokra vonatkozik, akiknek március 18-án elő hitelszerződése volt, és akiknek már a hitel összegét is folyósították.

Akinek a szerződése 2020-ban jár le, az is élhet a törlesztési moratóriummal, ilyenkor a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama 2020. december 31-éig meghosszabbodik.

Aki viszont továbbra is rendesen törlesztene, az is gond nélkül megteheti, mivel a fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

Forrás: Realista.hu, Index