Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Javaslatok az építőipar megsegítésére

2020.03.23. Írta:

Az építőipari ágazat megsegítése kapcsán szükséges intézkedésekre tett javaslatot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Úgy vélik, a válság megelőzéséhez szükség lenne olyan intézkedésekre, mint az építőipari import termékeknél az euró 335 forint feletti árfolyamának a kormányzati kompenzációjával, illetve például a cégek mentesítése a járulékok megfizetése alól.

Az ÉVOSZ javaslatai:

1. A tervező, kivitelező és mérnöki szolgáltató, lebonyolító vállalkozások az egészségügyi helyzetet szem előtt tartja, a lehető legnagyobb mértékben szeretnék folytatni a munkájukat. Ezért legfontosabb intézkedésnek a munkaerő és a munkahelyek megtartását szolgáló kormányzati intézkedéseket tartjuk.
Kérjük, hogy a 47/2020 (III.18.) Kormányrendelet 4&(1)bek. az építési ágazatra is kerüljön kiterjesztésre 2020. április 1-től június 30-ig. Az építőiparban felmerülő költségek 50 - 60%-a a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költség. Bevételek csökkenése, elmaradása mellett a járulékok megfizetése alóli átmeneti mentesítés a foglalkoztatás fenntartását segíti.

2. A romló likviditási helyzetben fontos, hogy az elvégzett munka ellenértékéhez a vállalkozások minél előbb hozzájussanak. 2020. évben a rendelésállományunk 60%-át az állami és települési önkormányzatokkal kötött termelési érték jelenti. Javasoljuk kötelezően elrendelni ebben a körben, hogy a közmegrendelő, az Államkincstár a befogadott számlákat 5 munkanapon belül fizesse ki, hogy aztán a generál vállalkozások mellett az alvállalkozók és beszállítók is gyorsan a pénzükhöz jussanak.

3. Az építésgazdaság jelentős import termékeket is használ , beépít. A forint/euró árfolyam nem várt mértékű, jelenlegi alakulása az import beszerzéseknél rendkívüli mértékben megdrágítja ezen termékek beszerzését. A most érvényben lévő vállalkozási szerződéseknél összességében 335Ft/EURO árfolyamon kalkulált a közmegrendelő és a vállalkozó egyaránt. Az építési beruházások nagy mértékben uniós forrásból finanszírozódnak, ahol a kormányzat EURO alapon tudja lehívni a forrásokat, így nem jelenthet különösebb költségvetési terhet a 335Ft/EURO fölötti import árveszteség rendezése, az árfolyamveszteség kormányzati kompenzációja.

4. A koronavírus járvány nagyobb fokú kiterjedése esetén is az építésgazdaság területén legbiztonságosabban a tervező mérnökök tudnak dolgozni otthoni- és táv munkavégzéssel. A létesítmények tervezése , költségbecslése nem állhat le. Készülni kell a nemzetgazdaság építési-beruházási tevékenységgel való újra indítására is. Ehhez minél előbb ki kell adni a tervezési megbízásokat annál is inkább mert jelenleg ezzel pontosan ellentétes folyamatokat tapasztalunk. Sok helyen lelassultak, leállni látszanak előkészítési folyamatok, amit munkaegészségügyi, járványügyi helyzet ilyen mértékben nem indokol.

5. A veszélyhelyzet időszakára eső teljesítmények elfogadása tekintetében javasoljuk ÁFA tv. önrevízió alá eső számlakiállítások függvényében az önrevíziós bírságtól és kamattól való eltekintés bevezetését.

6. A veszélyhelyzet időszakára eső munkavégzés kapcsán javasoljuk a Munkavédelmi tv. (1993. évi XCIII. tv.) távmunkavégzéshez (home office-hoz) szükséges tárgyi feltételek és munkavédelmi feltételek teljesítésétől való eltekintés bevezetését.

7. A megrendelői oldal felhívása arra, hogy a veszélyhelyzet időszakára eső teljesítések esetében a munkamenet esetleges lassulását (nem lehetetlenülését!) okozó körülményeket kiemelten vegye figyelembe a közbeszerzések keretében megkötött szerződések teljesítése körében, utalva itt a Miniszterelnökség, KFF, Közbeszerzési Hatóság, feladat és hatáskörére.

8. A hatósági engedélyezési eljárásokban szükséges közmeghallgatások hirdetmény útján történő teljesíthetőségének bevezetését javasoljuk a veszélyhelyzet időszakára.

9. Javasoljuk, hogy a Kormány ajánlással éljen a települési önkormányzatok felé , hogy a járvány időszakában, az áruforgalom segítése érdekében lazítsák a behajtásokat korlátozó helyi rendeleteiket , és mérsékeljék a közterületfoglalási és behajtási díjaikat.

10. Indítványozzuk, hogy a nagy volumenű építőanyagok szállításához az építésgazdaság területén működő vállalkozások kérhessék a belügyi szervek és a honvédség tehergépjárműinek és sofőrjeinek segítségét, közreműködését a fuvarozásokhoz.

Forrás: ÉVOSZ