Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Nőtt a kínálat, csökkentek az árak a fővárosi lakásbérleti piacon

kedd, 24 március 2020 16:02 Írta:

A legnépszerűbb budapesti kerületben hirtelen megnőtt a kiadó lakások kínálata a járvány magyarországi megjelenése, március eleje óta. A főváros belső kerületeiben az átlagos bérleti díjak is csökkentek. Budapesten rövid idő alatt több mint 20 százalékkal bővült a 100 ezer forintnál olcsóbban kivehető lakások tábora.

Bár a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásait korai számszerűsíteni, az már most látszik, hogy a turizmusra és a vendéglátásra durva hatással lesz. A budapesti albérletpiac pedig szinte azonnal reagált: a járvány magyarországi megjelenése - az első fertőzött regisztrálása - óta eltelt két hétben 4 százalékkal 10 ezer fölé nőtt a kiadó lakások száma a fővárosban - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve elmondta: “A kínálatban elsősorban a korábban lakáshotelként működő, azaz rövid távra - jellemzően külföldi - turistáknak kiadó lakások jelentek meg. A járvány miatt ugyanis várhatóan jóval kevesebben érkeznek majd külföldről. A kínálatbővülés motorját jelentő lakások elsősorban a Budapest belső kerületeiben találhatóak”. A szakember hozzátette: “A fővárosban még most is több mint 10 ezer, jellemzően jó állapotú lakás szerepel szálláshelyként a rövid távra kiadó lakáshotelek piacán.” Ezeknek egy részét eladhatják, illetve hosszabb távon kínálhatják bérbeadásra a tulajdonosaik.

Az ingatlan.com elemzése szerint a kiadó fővárosi lakásokról szóló hirdetések száma március elejéhez képest 5,1 százalékkal 10 595 darabra emelkedett. A külföldi turisták körében korábban népszerű VI. kerületi lakások kínálata 8 százalékkal, a VII. kerületieké 10 százalékkal nőtt alig több mint két hét alatt. Ugyancsak 10 százalékkal nőtt az V kerületi albérletkínálat, a VIII. kerületi kiadó lakásoknál pedig 11 százalékkal emelkedett a hirdetések száma.

A hirtelen jött kínálatbővülés az árakon is nyomott hagyott, az V., VI., VII. és VIII. kerületben az átlagárak két hét alatt 1-4 százalékkal csökkentek. Az V. kerületben 220 ezer forintra mérséklődött a bérleti díj, a VII. kerületben pedig 150 ezer forintra. A főváros egészében a bérleti díjak ugyanakkor még nem változtak: továbbra is 165 ezer forint a havi átlag.

“Hiába egy számjegyűek a csökkenések a szóban forgó kerületekben a bérleti díjak csökkenése, azért ez jelentősnek mondható. Még látványosabban mutatja a járvány árakra gyakorolt hatását, hogy jelentősen megnőtt a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások száma a fővárosban” - emelte ki egy lényeges új piaci változást Balogh László. Az ingatlan.com adatai szerint ugyanis több mint 20 százalékkal emelkedett a kínálat a 100 ezer forint alatti havi bérleti díj mellett kivehető budapesti lakások száma, március közepén több száz ilyen ingatlan szerepelt a kínálatban.

Balogh László azt is elmondta, hogy a többi nagyvárosban - köztük az egyetemvárosok piacán - nem láthatóak a budapestihez hasonló kiugró változások. A kínálat alig 1 százalékkal bővült a megyeszékhelyeken, és az árakban sem figyelhető meg komoly elmozdulás az elmúlt két hétben. Ez elsősorban azzal is magyarázható, hogy a nagyvárosokban a lakáshotelek száma jóval kevesebb volt, mint a fővárosban.

A Rentingo.com elemzéseszerint még nagyobb lehet a visszaesés a kínálat növekedésével párhuzamosan bekövetkező keresletcsökkenés miatt - írja a Portfolio. Budapesten ugyanis a hosszú távú lakáskiadásnál a kibontakozó válság hatására egyidejűleg nő a kínálat és csökken a kereslet is, ami a bérleti díjak drasztikus esését eredményezheti.

Amíg a keresleti oldalon rövid és középtávon nincs olyan tényező, ami akár egy kicsit is pozitív lenne a bérbeadóknak, addig a kínálati oldalon legalább olyan rossz a helyzet. A turizmus és így az Airbnb-n keresztüli rövid távú lakáskiadás teljes összeomlása miatt ma 15 ezer, többnyire belvárosi lakás áll üresen Budapesten. A tulajdonosok egy része még reménykedik, de a leggyorsabban reagálók már meg is jelentek a hosszú távú bérleti piacon, a Rentingo.com közösségi oldalra a márciusban felkerült lakások közel 60%-a az Airbnb platformról jött vissza. A kínálat akár 500-1000 lakással is bővülhet minden hónapban. Középtávon az sem segít, hogy idén 11 ezer új lakás átadása várható Budapesten, és ezeknek több mint 40%-át befektetési céllal vásárolták meg.

Az idei évben a csökkenő kereslettel szemben akár 10 ezernél is több bérlakás jöhet a budapesti albérleti piacra.

Forrás: ingatlan.com, Portfolio