A bérlakásépítés lehet az egyik eszköz a válságból való kilábalásra

2020.04.02. Írta:

A fiatalok megfizethető lakhatást keresnek, amit közhasznú bérlakások tudnának biztosítani. Egy ilyen bérlakásépítési program recesszió esetén konjunktúrakiegyenlítő eszközként működhetne az építésgazdaság számára.

Több mint 1200-an válaszoltak 2020 februári közvéleménykutatásunk kérdéseire, amelyekben a bérlakásokkal kapcsolatos igényekről, illetve az állami lakáspolitikával kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. 

A kutatásból kiderült, hogy egy megfizethető lakhatást nyújtó bérlakásprogram, minőségi lakásokkal, a piacinál alacsonyabb bérleti díjjal és tulajdonszerzési lehetőséggel ösztönözné a családalapítást, a gyermekvállalást.

A válaszadók több mint kétharmada gondolta úgy, hogy saját maga, vagy családja számára segítséget jelentene, ha tudna lakást bérelni a jelenlegi piaci díjnál olcsóbban. 

Minőségi lakásokat, a piacinál alacsonyabb bérleti díjat és tulajdonszerzési lehetőséget kínáló bérlakásrendszer válaszadóink nagy többsége (92,6%) szerint ösztönözné a családalapítást, gyermekvállalást.

Arra is igent mondtak – még az előbbinél is nagyobb arányban (68%) –, hogy egy olyan állami bérlakásprogram, amely minőségi lakásokat nyújtana, a piacinál alacsonyabb bérleti díjért, és amely konstrukció végén lakástulajdonhoz tudnának jutni, a családalapításra, a gyermekvállalásra is ösztönzőleg hatna. (Kutatási összefoglaló)

A kutatási kérdésekre kapott válaszok megerősítenek minket abban, hogy szükség van egy olyan bérlakásrendszerre, amely megfizethető, alacsony energiafogyasztású, jó minőségű lakásokat kínál a pályakezdőknek, gyerekes családoknak. Egy ilyen program kezdeti segítséget jelentene a saját lakás megszerzéséhez önerővel nem rendelkező fiatalok számára is. Közhasznú lakásépítési program javaslatunkban egy megvalósítható modellt dolgoztunk ki az Ausztriában jól működő rendszer alapján.

Stratégiai eszköz a kilábaláshoz

A Kormány hosszú távú építésgazdasági stratégiájának véleményünk szerint része kellene, hogy legyen egy komplex lakásépítési, lakásfelújítási program is, valamint egy állami / vállalkozói bérlakásépítési program intézményrendszerének kiépítése. A lakásprogram elemei mint konjunktúrakiegyenlítő eszközök tudnának működni a válságból való kilábalás idején.

Az állam által meghatározott bérlakásépítés hatékonyan tudná mérsékelni az építőipar és a lakásépítések ciklikusságát. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos lenne egy olyan eszköz a Kormányzat kezében, amellyel közvetlenül tudja befolyásolni a lakásépítési számokat. Ehhez elsődlegesen fontos lenne az állami / vállalkozói bérlakásépítés struktúrájának, intézményrendszerének kiépítése, illetve egy bérlakásépítési program beindítása (állami / vállalkozói); akár pilot bérlakásépítési projektekkel Budapesten, a nagy ipari centrumokban.

Egy, a tulajdonszerzést is lehetővé tevő állami/közhasznú bérlakásrendszer felállítása segíthetne abban, hogy a lakásállomány megújulásához szükséges lakásszám megépüljön Magyarországon. Ez az intézmény olyan eszköz lehetne, amely alkalmas a konjunktúra kiegyenlítésére, az építőipar tervezhetőségének javítására, Budapest versenyképességének növelésére, a fiatal szakemberek, a fiatal családok itthon tartására, a népesedési célok támogatására. Fontos, hogy ebben érvényesüljenek a „zöld” építészeti szempontok, és jelenjen meg a családok gyermekvállalásának támogatása is. A járványhelyzetre tekintettel a gyártó, kivitelező és egyéb építésgazdasági kapacitások, munkahelyek megőrzése is fontos érv a lakásépítések támogatása mellett.

Megjelent: 2658 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. április 02., csütörtök 12:44