ifj. Kistelegdi István - kaméleon

Mi köze a kaméleonnak a házamhoz?

szerda, 14 május 2014 00:00 Írta:

Sosem jutott volna eszembe összehozni a kaméleont a házépítéssel.

Pedig érdemes megvizsgálni a természet e teremtményét (vagy bármelyik másikat), hiszen tökéletesen szemléltet egy minimális ráfordítással megalkotott működőképes rendszert. Pont ilyen épületeket szeretnénk, nem igaz? Akkor miért ne tanulnánk a természettől?!

 

A kulcsszó a bionika. A bionika az a tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldásokat átültetessék a műszaki gyakorlatbaoptimális válaszokat kapva egy-egy problémára. Az építészetben ezt így mutatta be a kaméleon példáján Kistelegdi István építész, az Energiadesign megalkotója:

A változatos megjelenésű kaméleon tartószerkezete, épületburok-szerkezete, szellőzőrendszere, hőközpontja és energiaellátási-hálózata, mozgó szerkezetei, méregtelenítő, illetve újrahasznosító recycling opciója és az anyag anyag-energiacsere szisztémája csak akkor életképes, ha egy monitoring és épületfelügyeleti szabályzó rendszer kontrollálja.

              

 

Éppúgy, mint egy a fenntarthatóság, az ökológia és a modern építészet követelményeit kielégítő épület esetében.

Dr. habil Kistelegdi István DLA, egyetemi docenst, a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, Energiadesign tanszékének vezetőjét kérdeztem, pontosan mi fán terem az Energiadesign.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Nekem is lehet aktív házam?

Így is lakhatunk majd

Megoldódott a lakások autonóm áramellátása?

Építse meg a Wienerberger energiahatékony mintaházát!

Aktív – passzív – Közel nulla

Öko City a Conastrumán

A fenntarthatóság kulcsa az önmérséklés

Megjelent: 2824 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 16 május 2014 10:49