Párdi Zsófia

Párdi Zsófia

Nemzetközi példák mutatják, hogy villámgyorsan helyreállhat az ingatlanpiac egy-egy sokkszerű járvány-hatást követően. Hogyha nem húzódik el jelentősen, hosszú hónapokig a karantén-fenyegetés, akkor az ingatlanpiaci adásvételek száma pár hónapon belül visszaállhat a normális szintre és középtávon az árak is stabilak maradhatnak – derül ki az Otthontérkép Csoporthoz tartozó Ingatlantajolo.hu friss helyzetelemzéséből.

TLE-közlemény - Hosszú távú építésgazdasági stratégia kialakításán dolgozik a Kormány – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. A TLE véleménye szerint ennek része kell, hogy legyen egy komplex lakásépítési, lakásfelújítási program is, valamint az ezekhez igazított ösztönző, támogató intézkedések.

A legnépszerűbb budapesti kerületben hirtelen megnőtt a kiadó lakások kínálata a járvány magyarországi megjelenése, március eleje óta. A főváros belső kerületeiben az átlagos bérleti díjak is csökkentek. Budapesten rövid idő alatt több mint 20 százalékkal bővült a 100 ezer forintnál olcsóbban kivehető lakások tábora.

A hazai építőanyag-ellátás zavartalan, bár a forgalom folyamatosan emelkedik a pánikvásárlások miatt. A kiszállítás viszont nem bírja a váratlanul felgyorsult tempót.

hétfő, 23 március 2020 16:22

Javaslatok az építőipar megsegítésére

Az építőipari ágazat megsegítése kapcsán szükséges intézkedésekre tett javaslatot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Úgy vélik, a válság megelőzéséhez szükség lenne olyan intézkedésekre, mint az építőipari import termékeknél az euró 335 forint feletti árfolyamának a kormányzati kompenzációjával, illetve például a cégek mentesítése a járulékok megfizetése alól.

A gyorsított számlakifizetés elrendelését éri a kéri a kormánytól az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Ez javítaná az építőipari vállalkozások likviditását, stabilitását. A vállalkozások jogi iránymutatást is várnak a foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekben.

csütörtök, 19 március 2020 09:53

Veszélyben a társasházépítések

Az építőiparban elsősorban a nagy, sok munkavállalót foglalkoztató projektek állhatnak le a kronavírus-járvány miatt, beleértve a társasházépítéseket is. A lakáspiaci forgalomban is lassulásra lehet számítani.

szerda, 18 március 2020 07:47

Év végéig nem kell fizetni a hiteleket

A magánszemélyek és a vállalkozások az év végéig törlesztési moratóriumot kapnak a mai napig megkötött hiteleikre – jelentette be a miniszterelnök. Vagyis a hiteleket nem, de a fizetési kötelezettséget év végéig felfüggesztik.

péntek, 13 március 2020 12:45

Júniusra halasztották a Construmát

A koronavírus-járvány miatt minden építőipari és lakáspiaci konferenciát elhalasztottak, köztük a Construma2020 kiállítást is.

hétfő, 16 március 2020 13:36

Új korszak kezdődött a lakáspiacon

A lakáspiacon is érzékelhető szinte azonnali változást hozott a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzet elrendelése, de az élet nem állt meg. A a kereslet csökkenést mutat, de a kínálatban nincs érdemleges visszaesés, sőt. Jelentősebb áresésnek egyelőre nincsenek jelei.

1. oldal / 172