MKpartners

14 éve nem akartak ennyien lakást felújítani

2021.01.05. Írta:

A következő egy évben a lakossági szándék szerint a magyar lakásállomány csaknem 14%-án végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat, azaz 570 ezer otthon újulhat meg – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.

A lakosság rövid távú (a következő egy évre vonatkozó) lakás-felújítási és korszerűsítési kilátásai a negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak. E várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések pozitívan hatottak, a felvehető ingyen milliók sokak képzeletét indította be.

A lakosság lakásfelújításokra és korszerűsítésekre vonatkozó 2020 negyedik negyedévi rövid távú (azaz a következő egy évre vonatkozó) várakozásai negyedéves és éves alapon is nagyot javultak. E várakozások nem csak idei csúcsukra értek fel, hanem a 2008-ban kezdődött válság előtti időket idézik. A koronavírus okozta járvány hatása a lakásfelújítási piacra egyáltalán nem volt negatív, ezt a második és harmadik negyedévi felmérési adatok világosan mutatják. A kormányzat képviselői október végén több bejelentéssel körvonalazták az új, 2021-ben bevezetésre kerülő lakástámogatási intézkedéscsomagot. Ezek közül témánk szempontjából kiemelendő az Otthon-felújítási program, ami családonként legfeljebb három millió forintnyi támogatási összeget helyezett kilátásba. Az összeg nagysága egy komolyabb, átfogó felújítási-korszerűsítési munka finanszírozására is elegendő – azaz valódi, érdemi segítséget jelenthet az érintett háztartásoknak. Ugyanakkor a programban való részvétel feltételei egyelőre nem teljesen egyértelműek, további tisztázások várhatók. Ezek a lakosság számára is világosabbá tehetik a valós lehetőségek mérlegelését. Mindazonáltal e kormányzati lépés pozitív hatása egyértelműen érezhető a felmérési eredmények alakulásában. A következő egy évben a magyar háztartások mintegy 14%-a tervez nagyobb összeget költeni lakására (biztos vagy valószínűleg). Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor egy éven belül 570 ezer körüli lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat. Ez 80 ezerrel nagyobb szám a harmadik negyedévi megkérdezés eredményénél.

A következő egy évre tervezett felújítási és korszerűsítési akciók, 2020. IV. negyedév (említési gyakoriság, százalék)

  Biztosan Valószínűleg
Családi házak 4,6 13,2
Panellakások 1,5 8,1
Téglaépítésű társasházi lakások 2,9 9,2
Összesen 3,5 10,6

A legerőteljesebb a felújítási szándék most is a családi házak lakói körében, ezen háztartások csaknem 18%-a lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható – valamivel kevesebb, mint 10%-uk hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei valahol e kettő között helyezkednek el (12%). Budapesten a megkérdezett háztartások 12, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13 és 14, a községekben 18%-a készül felújításra. Ez utóbbi esetben a 2020 elejétől hatályos falusi csok is plusz ösztönző erőt jelenthet. Hazánk régiói közül nyugat-dunántúliban érezhető a legnagyobb aktivitás (a háztartások 16%-a készül valamilyen felújításra), de az észak-magyarországi és az északalföldi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható (15- 15%).

Forrás: GKI

Hírek archivum