2020. évi ajánlott minimális építőipari rezsióradíj

2020.06.14. Írta:

A több mint 20 tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2019. évi minimális értékeket veszi alapul.

A 2019. évre ajánlott, ITM rendeletben (23/2019.VIII.14.) megjelent rezsióradíj – általános forgalmi adó nélküli – legkisebb összege 3.696 Ft-ról 4.165 Ft-ra emelkedhet az ÉVOSZ megalapozott számításai szerint, mely 12,7 %-os növekedést mutat, összegszerűen pedig 469 Ft az emelkedés.
A 2020. évi minimális építőipari rezsióradíj változását meghatározó módon az elvárt bérminimum 8 %-os emelkedése, a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés (a le nem dolgozott időre járó kifizetések) okozta, de a - a csoportos személyszállítás, - a felvonulás, munkahelyi berendezkedés, ideiglenes létesítmények, - valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése is jelentősen hozzájárult a minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.

Az elvárt bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség. A cégek mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami egyaránt megnöveli a személyszállítás és a szállásköltséget. 

A szakképzetlen munkaerő arányának nagyméretű növekedése vált szükségessé az utóbbi években, ez pedig indokolttá teszi a mérnöki helyi munkavezetés fokozását, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

A rezsióradíj-számításrészletes indoklása ITT olvasható.

Forrás: ÉVOSZ

Hírek archivum