MKpartners

2020: trendforduló és hullámvasutazás

2020.12.16. Írta:

Hullámvasútra került idén a lakáspiac: már a koronavírus-járvány előtt lefékezett, a járványhatás pedig csak rátett még egy lapáttal. A vevők és eladók az év végén már 2021-re koncentrálnak. Még bizonytalan, hogy meddig tartja sakkban a lakáspiacot a járványhatás, de extrém ingadozások nem várhatók.

Alapvető változásokat hozott az idei év a lakáspiacon és nem csak a járványhatás miatt - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a legfontosabb idei fejleményeket, az eladási árakat is bemutatja.

Búcsú a befektetőktől, halasztások, keresők

“Fontos tisztázni, hogy a magyarországi lakáspiac a járvány magyarországi megjelenése előtt elérte a tetőpontot: az adásvételek száma már 2019-ben csökkenésnek indult, 2020 viszont a lakásárakban is a trendforduló éve volt.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. “A befektetési célú lakásvásárlók idén azzal szembesülhettek, hogy a bérleti díjak csökkennek, ráadásul a lakásárak is a csúcson vannak. A hozamok csökkenése miatt újabb ingatlan vásárlása számukra már nem volt jó üzlet, ezért idén már a saját célra vásárló vevők uralták a lakáspiac keresleti oldalát. A külföldi turisták eltűnése miatt Budapest belső kerületeiben a rövid távú lakáskiadás is leállt 2020-ban, ami lejtőre küldte az albérletárakat. Ősz végére pedig már országos trenddé vált a bérleti díjak csökkenése.” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Ehhez jött még, hogy a járvány miatt a külföldi vásárlók is távol maradtak a piactól, így a lakásárak elkezdtek a hazai vásárlók anyagi lehetőségeihez igazodni.

A magyarországi lakáspiac igazi hullámvasútra ült fel 2020-ban. A korábbi évekhez hasonlóan erősen indult a január-február, de a koronavírus hazai megjelenése márciusban derékba törte a lendületet. Az első hullám heteiben jelentősen, 40-50 százalékkal vagy még nagyobb mértékben elmaradt az egy évvel korábbitól. Őszre visszakúszott a kereslet és az ingatlanpiaci forgalom a tavalyi szintre, de októbertől megint a kivárás jellemezte a vevőket és az eladókat is a 2021-től életbe lépő extra lakástámogatások miatt.

Így alakultak az árak

Az ingatlan.com adatai szerint az idei árcsökkenés majdnem minden településméretre jellemző volt. Akik idén adták el a fővárosi lakásaikat, azok a járvány magyarországi megjelenése előtt, februárban négyzetméterenként átlagosan 722 ezer forintos árat kaptak, akik pedig decemberben, azok 681 ezer forintot. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján 6 százalékkal ment lejjebb az magánszemélyek által eladott lakások négyzetméterára egy év alatt.

A többi városban is 6,4 százalékkal, 367 ezerről 343 ezer forintra mérséklődött a négyzetméterár február óta. A községekben pedig 2,6 százalékkal 203 ezer forintra. Egyedüli kivételnek a megyei jogú városok számítanak, ahol 4,2 százalékkal 379 ezer forintra nőttek az átlagos eladási négyzetméterárak az ingatlan.com adatai szerint. “Továbbra is igaz tehát a trend miszerint a lakáspiac motorja a regionális központként is működő nagyvárosokba költözött.” - fogalmazott Balogh László

Érezhető drágulás nélküli jövőkép

A járványból adódó bizonytalanság miatt egyelőre nehéz konkrét előrejelzéseket adni a lakáspiac jövőbeni alakulására. Nagy kérdés, hogy mikor kezdődhetnek el a tömeges oltások, mikor kezd felívelő pályára állni a gazdaság, mikor kezdenek javulni a munkanélküliségi adatok. Az ingatlan.com szakértője szerint az eddigi ingadozások után extrém fordulatok nem várhatóak a piacon: “A lakáspiac sajátosságaiból adódóan van egy alapvető stabilitás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben is lesznek háztartások, amelyek eladni és vásárolni szeretnének, például gyermekek születése miatt vagy akár szét- vagy összeköltözésből adódóan.” Mindezek a tényezők a lakáspiaci forgalomnak támaszt adnak. Balogh László példaként említette a legutóbbi, 2008-ban elmélyülő válságot. A kétezres évek közepén magas fordulatszámon pörgött a lakáspiac, a magánszemélyek között 2007-ben több mint 180 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, 2008-ban közel 140 ezer, majd krízis visszavetette a forgalmat, de 2009-től így is évente azért 83-86 ezer adásvétel született, később - 2014-től nőtt az adásvételek száma a tavalyi lendületvesztésig, a járvány idei megjelenése pedig tovább csökkentette az adásvételek számát.

Várhatóan az állami lakásprogram új elemei, a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csokos lakások illetékmentessége mellett a 3 milliós lakásfelújítási támogatás segítheti majd az élénkülést. Utóbbiról a szakember azt is elmondta, hogy kétféle hatást gyakorolhat a program: egyrészt a felújítandó lakások iránti keresletet élénkítheti, de a másik oldalról lehetnek olyanok, akik inkább a felújítást választják a költözés helyett, ezért ők nem jelennek majd meg vevőként a piacon. Az ingatlan.com szakértője az árak jövőbeni alakulásáról elmondta, érezhető drágulás nem várható, mert a megfizethetőség plafonja közelében vannak a lakásárak a legtöbb településen. Balogh László szerint piaci élénkülés 2021-ben inkább az adásvételek számának növekedésében lesz tetten érhető.

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum