wikimedia

5% lesz az új lakások áfája a rozsdaövezetekben

2020.04.16. Írta:

Öt százalék lesz a rozsadaövezetekben épülő új lakások adásvételének és bérbeadásának az áfája - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányülés után.

 A bejelentés egyelőre csak annyi volt, "hogy az úgynevezett rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására 27 százalékos helyett 5 százalékos áfakulcs lesz alkalmazandó", a részelteket még nem tudni.

Budapesten jócskán találhatók ilyen területek, több ezer hektár a belvároson kívül szinte minden kerületben. Itt a területek rehabilitációja után társasházi lakásfejlesztések is megvalósulhatnak.,

Ezeknek a területeknek a hasznosítását javasolta korábban az MNB mellett létrehozott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) is.

A területek rehabilitálása azonban nem egyszerű, és igen költséges is, ezért az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület IFK) a kormány segítségét kéri a barnamezős területek kármentesítéséhez. Ezzel növelhető lenne a fejlesztési telkek kínálatának és kapacitásainak bővítése, így a fajlagos telekárakat mérsékeltebb szinten lehetne tartani.

Az adott területen épülő lakásoknál nemcsak az adásvétel áfáját csökkentette most a kormány, hanem az ott épülő bérlakások bérleti díjának az áfáját is. Ez azért jelentős előrelépés, mert jelenleg a vállalkozói bérlakásépítés egyik legnagyobb gátja a magas lakbéráfa, ami a megtérülést jelentősen befolyásolja.

Egy közhasznú bérlakásrendszer létrehozását régóta szorgalmazza a TLE, hiszen a megfizethető lakások biztosításán túl a bérlakásépítés konjunktúrakiegyenlítő eszköz is lehet a kormány kezében. (A bérlakásépítés lehet az egyik eszköz a válságból való kilábalásra) A zöld szempontokat érvényesítő, minőségi bérlakásépítés koncepciójába maximálisan illeszkedik a barnamezős területek hasznosítása.

Rozsdaövezet: A használaton kívül került, vagy alulhasznosított, általában leromlott fizikai állapotban lévő, és/vagy környezetszennyezéssel terhelt egykori iparterület, gazdasági terület, illetve elhagyott, használaton kívüli laktanyaterület. Az egykori ipari övezetek nagy részén találhatóak, kisebb vagy jelentősebb környezeti problémákkal sújtott területek, valamint műemlékvédelem alatt álló, egykori ipari épületek. Forrás: Wikipédia)

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Portfolionak elmondta, hogy szükséges "a rozsdaövezet egyértelmű , jogszabályi meghatározását a kedvezményes áfa alkalmazására vonatkozó jogszabályban. A rozsdaövezetek a települési önkormányzatok (főváros, kerületek, vidéki városok) 2030. évi fejlesztési terveiben és a szabályozási terveiben vannak megjelölve, országos összesítésük nincs."

Az oldalnak nyilatkozó ingatlanfejlesztők üdvözölték a bejelentést, hiszen a lakásépítési szegmensben a koronavírus-járvány hatásain túl is erőteljes csökkenés tapasztalható (Nagyon kevés lakásépítési engedélyt adtak ki az év elején).

Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. tulajdonosa azt is kiemelte, hogy hasznos lenne, ha a kormány a a piaci bérlakásszektorra tett szakmai javaslatokat is mielőbb támogatná, hogy a bérlakásépítés a lehető leghamarabb elindulhasson.  Ehhez azonban szükség van még jónéhány szabályozó lépésre a kormány részéről. 

Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezető igazgatója is úgy gondolja, hogy +a rozsdaövezetekben alkalmazható 5%-os áfa, mert ez mind a keresletet, mind a kínálatot fogja növelni, ami nagyban segíti a gazdaság ezen szegmensének újraindítását". Mint kifejtette: a rozsdaövezetek a települések olyan tartaléka, ahol a városi szövet megújulására, a zöld felületek növekedésére, a funkcióváltásra igen nagy szükség van. Ezeknek a területeknek a fejlesztése jól illeszkedik a kompakt város modellbe, amikor is nem az agglomerációból ingázók számának növekedését támogatjuk, hanem a városon belül alakítunk ki egymáshoz közeli (így autómentesen elérhető) lakás, szolgáltatás és munkahely kapcsolatokat".

Forrás: kormany.hu, igylakunk.hu, Portfolio

Hírek archivum