30 millió forintból vásárolható házak mérete egyes megyeszékhelyeken Duna House

A 30 lett az új 20 a lakáspiacon

2022.09.29. Írta: Duna House közlemény

A korábbi évektől eltérően 10 millióval magasabb, vagyis 20 helyett, minimum 30 millió forintos képzeletbeli határral érdemes számolnia annak, aki ingatlanvásárláson gondolkodik a közeljövőben. A Duna House szakértői kiszámolták, mi kapható ma 30 millió forintért az ingatlanpiacon?

„A pandémia kezdetén, illetve az azt megelőző évben, 2019-ben még a 20 millió forintos ingatlanokat ismertető körképpel is szemléltethető volt a piac aktuális helyzete, azonban 2022-re az áremelkedés és a szegmenst érintő hatások miatt egyértelmű, hogy az idei évben kénytelen 30 millióra emelni az ingatlanvásárlásra szánt minimumot, akár házat, akár lakást keres a vásárló.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A vizsgálatba bevont megyeszékhelyek közül a korábbi évek összeállításaival ellentétben, 2022-ben Békéscsaba került ki győztesként, itt vásárolható ugyanis a legnagyobb alapterületű (94 m2) használt lakás 30 millió forintból. Békés megye székhelye és a korábbi csúcstartó, Miskolc között csekély, mindössze 2 m2 a különbség a keretösszegből elérhető ingatlanméret tekintetében. A fővárossal összehasonlítva azonban jelentősebb a szakadék, itt kerülettől függően harmadakkora otthonra futja a büdzséből. Érdekesség azonban, hogy széles palettán mozog a kínálat, a XII. kerületi 27 négyzetméteres lakástól, a hasonló méretű belvárosi, V. kerületi garzonon át, egészen a külsőbb kerületekben található, élhetőbb méretű, 52 négyzetméteres ingatlanokig terjed a 30 milliós választék.

 30 millióból vásárolható házak mérete megyeszékhelyeken

A vidéki nagyvárosok közül a debreceni lakásvásárlók kaphatják a legkisebb méretű ingatlant a pénzükért, nekik be kell érniük egy 41 négyzetméteres használt lakással, ha mindössze 30 millió forintot fordíthatnak otthonteremtésre, míg 2020-ban 20 millióból 44 négyzetmétert lehetett vásárolni. „Az ország keleti felén kedvezőbb kilátásokkal számolhatnak a vásárlók, hiszen átlagosan ezeken a területeken akár 70 négyzetméteres lakást is kifoghatnak, míg a nyugati kínálatot mustrálóknak be kell érniük 10 négyzetméterrel szerényebb alapterületű lakásokkal ugyanazért az összegért.” - tette hozzá a szakértő.

 

Kaposváron és Békéscsabán közel azonos méretű, 125-127 négyzetméteres családiház kapható az átlagos négyzetméterárak alapján a 30 millió forintos keretösszegből, míg a korábbi évek 20 milliós körképeinek csúcstartója, Miskolc, már csak a harmadik helyen szerepel a sorban. Itt 2020-ban 10 millióval kevesebbért 113 négyzetméter került a vásárlók birtokába, míg a 2022-es adatok alapján 30 millió forintból mindössze egy 105 négyzetméteres ház kapható. A vidéki megyeszékhelyek közül a családiházak tekintetében a Napfény városa számít a legdrágábbnak, Szegeden 30 millió forint mindössze egy 45 négyzetméter nagyságú házra elegendő, míg 2020-ban 20 millió forintért, 80 négyzetmétert lehetetett kapni.

 

A számok világában a fővárosban sem elképzelhetetlen házat vásárolni ezért az összegért, bár tény, hogy a gyakorlatban kiváló időzítés és nagy szerencse kell hozzá. A kerületek között találunk olyat, ahol egy egyszobás, 34 négyzetméter körüli alapterületű házra is futja az átlagos négyzetméterárak alapján, a külsőbb kerületekben, például a X. kerületben, azonban élhetőbb méretű, akár 80 négyzetméteres ház is vásárolható.

Forrás: Duna House

Hírek archivum