igylakunk.hu

A csok-bővítés hírei alaposan megmozgatták a lakáspiacot

2019.04.26. Írta:

A csok bővítéséről szóló idei bejelentések jelentős kínálat- és keresletbővülést hoztak a lakáspiacon - írja elemzésében az ingatlan.com. A tranzakciók számának emelkedése az árakat is még feljebb tolhatja

Jelentős lökést adtak az országos lakáspiacnak az állami lakástámogatási program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) új elemeiről szóló idei bejelentések - áll az ingatlan.com elemzésében, amely azt vizsgálta, hogyan változott az eladó lakások kínálata és a kereslet, miután ismertté vált, milyen elemekkel bővül a rendszer. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy tavaly az év második felében pörgött fel a piac, ez a lendület az idei év elején is kitartott. Majd jöttek a bejelentések a csok júliustól várható bővítéséről, ez pedig országszerte jelentős lökést adott a kínálatnak és a keresletnek.

Az ingatlan.com elemzése szerint idén márciusban országos átlagban sokkal nagyobb kínálatból lehetett válogatni, mint egy évvel korábban.

Balogh László kiemelte, hogy a kínálat bővülését az okozza, hogy a vásárolni szándékozók többsége a meglévő ingatlanának értékesítéséből befolyó pénzből tudja megvenni a következő otthonát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lakásvásárlási kedv megugrása a kínálat bővülésével is együtt jár a piacon.

Budapesten a magánszemélyek által eladásra kínált lakások száma idén márciusban 17 százalékkal nőtt. Csak márciusban a magánszemélyek több mint 3500, az ingatlanközvetítők pedig majdnem 25 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a fővárosban. A vidéki lakáspiac még ennél is nagyobb lendülettel kezdett. A megyei jogú városokban a magánszemélyek és ingatlanközvetítők idén márciusban 28 százalékkal több ingatlanhirdetést adtak fel tavaly márciushoz képest, a többi városban 29 százalékos növekedést mért az ingatlan.com. Felzárkóztak a községek is, 34 százalékkal több lakóingatlant került meghirdetésre.

A kiemelkedő kínálatbővüléssel a kereslet is lépést tart. Az egyik legfontosabb mutató az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma: januárban 64 százalékos volt a növekedés, majd februárban és márciusban 74, illetve 81 százalékos volt a többlet. “Mivel a csok bővítéséről szóló hírek februárban és márciusban jelentek meg, jól látható, hogy az új lépésekre már reagált a piac. A vásárlást tervezők már készülnek arra, hogy a lakásvásárláshoz az eddiginél nagyobb mozgásteret biztosító támogatásokkal és a meglévő lakásuk eladásával léphessenek tovább másik ingatlanba” - mondta Balogh László, aki szerint a különböző intézkedések közül a kétgyermekesek számára biztosított kedvezményes 10 millió forintos lakáshitel lehet a legnagyobb hatással lakáspiaci szempontból.

Az év elején látható kínálat- és keresletbővülés alapján idén a tavalyinál jobb évet zárhat a magyarországi lakáspiac, az ingatlan.com szakértője szerint a tranzakciók száma és az ingatlanok ára is magasabb lehet, mint 2018-ban. Igaz, az adásvételek túlnyomó része az év második felére esik majd, mert a csok új elemei ugyanis július 1-jétől válnak elérhetővé.

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum