MKpartners

A felújítók zöme online keres szakembert

2020.10.22. Írta:

A magyarok több mint fele az interneten keres szakembert, szerelőt, akitől fokozottabb, elsősorban a megbízhatóságáról tanúskodó digitális jelenlétet vár el - derül ki az NRC Piackutató legújabb, a Telekom számára készített reprezentatív kutatásából. Az ÉVOSZ elnöke szerint talál is, mert nem várható kapacitásprobléma.

Honlap, felhasználói értékelések, online elérhetőség, átlátható módon feltüntetett árak és díjak azok a kritikus tényezők, amelyek a legtöbbet nyomják a latban, amikor a magyarok kisvállalkozót választanak.

Mára a szolgáltatókeresés gyakori terepévé a világháló vált: a válaszadók 54 százaléka online kutakodik, és mindössze 21 százalékuk lapozgat helyi kiadványokat. Az NRC kutatása szerint a megkérdezettek többsége (57 százalék) családi és baráti ajánlásokra is támaszkodik.

A választ adók 55 százalékának elsődleges szempont, ha a szolgáltató feltünteti tarifáit az online felületén. A válaszadók 40 százalékának fontos, hogy online is tudjon rendelni terméket, szolgáltatást egy kisvállalkozástól. A megkérdezettek többsége nem azt a szolgáltatót keresi fel, amelyiket legelőször megtalálja, 54 százalék több lehetőséget is mérlegel az első kapcsolatfelvétel előtt. A magyar kkv-k számára komoly kihívást jelent, hogy a megkérdezettek 90 százaléka gyorsan, legkésőbb egy napon belül szeretne választ kapni a megkeresésére.

Klenovszki János, a kutatást készítő NRC ügyvezetője kiemelte: a netes jelenlét ma már nem versenyelőny, hanem alapfeltétele egy kisvállalkozásnak az életben maradáshoz.

A 800 fős - a magyar internetezőkre nem, kor, végzettség és lakóhelytípus szerint reprezentatív - kutatásban 18-65 év közöttieket kérdeztek meg online kérdőíves módszerrel.

Lesz-e elég szakember?

A bejelentett lakásfelújítási támogatások kapcsán a Portfolio megkérdezte az Építési VÁlallkozók Országos Szakszövetségének elnökét, hogy lesz-e elég építőipari kapacitás a várhatóan megnövekedő felújítási megrendelésekre. Koji László Elmondta, hogy "az építőipari és tervező cégeknek jelenleg 25 százalékkal kisebb a megrendelés-állománya, mint egy évvel ezelőtt volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy ha a lakáspiacon bővül a fizetőképes kereslet, akkor is lesz elegendő kapacitás".

Arról is beszélt , hogy maguk a lakásépítő cégek az elmúlt hat évben megháromszorozták az új építésű lakásépítések számát, míg a lakásfelújítások száma ebben az évben eddig, a bejelentések előtt elérte durván a 200 ezret. Ezért szerinte nincsen kapacitásprobléma.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az építőipari vállalkozások a piaci tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek a jó szakmunkások és a mérnökök hiányát tartják. Tehát még egy ilyen helyzetben is, amikor a múlt évihez képest kisebb az építőipar teljesítménye, - várhatóan meglesz a 4000 milliárd forint a 2018-as évihez hasonlóan - a legnagyobb probléma a szakmunkáshiány. 

Koji László szerint a megrendelők kivárnak, ez leginkább a mikro- és kisvállalkozókat, illetve az önfoglalkoztatókat hozta nehéz helyzetbe, elsősorban nem Budapesten.

Az vidéki kisebb vállalkozások rövid átfutási idejű munkáik befejeződnek, és újakat nehezen tudnak kötni. A kormány felújítási támogatása főleg a mikro-, és kisvállalkozói kört hozza helyzetbe - mondta az ÉVOSZ elnöke, majd hozzátette, hogy a visszaigénylési lehetőségek és támogatások reményeik szerint kemény feltételekhez lesznek kötve, ugyanúgy, mint a korábbi CSOK-os és áfavisszaigénylési támogatások voltak. "Nyilvánvalóan írásos szerződés kell, tételes műszaki tartalommal, vállalkozás kell hozzá, a pénzek számlákon keresztül mozognak. Ez tisztulást, fehéredést hozhat Magyarországon a lakásfelújítások piacán, ahol a legnagyobb az írásos szerződés nélkül végzett munka, a feketefoglalkoztatás, a zsebbe fizetés. Az intézkedés reményeik szerint a versenyegyenlőség javulását is eredményezi."

Koji László az árak kapcsán elmondta, hogy jelenleg lecsökkent az építőipari kereslet, kisebb a rendelés-állomány, a kapacitások viszont rendelkezésre állnak, így összességében a piaci helyzet most az árakat a csökkenés felé tereli.

Forrás: Pénzcentrum, Portfolio

Hírek archivum