EBI Építésaktivitási Jelentés

A főváros és környéke dominál a társasházi lakásépítésekben

2021.05.12. Írta:

Viszonylag kevés építési projekt indult 2021 I. negyedévében, de a társasházépítések Aktivitás-Kezdés mutatója ismét növekedést mutat a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. Az elindult társasházi lakásépítési projektek leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak.

Nem látszik a javulás az építőiparban

Nem ért véget a megkezdett építési munkák összértékének stagnálása: 2021 január és március között 421 milliárd forint értékben kezdődtek meg a kivitelezési munkák a szektorban, ami bár nem tér el kiugró mértékben az előző három negyedév során látott összegektől, de így is az elmúlt két év legalacsonyabb Aktivás-Kezdés mutatója. 

1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 1. negyedév)

Az építőiparon belül az elindult magasépítési beruházások értéke az első negyedévben ugyan az előző év azonos, kiugró Aktivitás-Kezdést hozó időszakához képest jelentős visszaesést mutatott, azonban a tavalyi év többi negyedévéhez hasonlítva növekedett a három hónap alatt megkezdett kivitelezések összértéke a szektorban. Összességben 2021 első negyedévében 340 milliárd forint értékben léptek magasépítési projektek kivitelezési fázisba, ami a korábbi évekhez viszonyítva gyenge három hónapot jelentett. Az előző tendencia érvényes a magasépítéseken belül a nem lakáscélú magasépítésekre is, ahol az Aktivitás-Kezdés 261 milliárd forintot tett ki.

A mélyépítési szegmensben látványos csökkenésre került sor, a kivitelezési fázisba lépő fejlesztések értéke szinte a felére esett vissza 2021 első negyedévében, a tavalyi év azonos időszakához képest. Idén január és március között csupán 82 milliárd forint értékben indultak el mélyépítési projektek, ami a 2015-2016-os szinteket idézi, és az elmúlt 5 év egyik legalacsonyabb értékét jelenti.

A 2021-es év első negyedévében a kivitelezési munkák értékének három régió közti megoszlása egészen kiegyensúlyozott volt. Közép-Magyarország részesedése a 2014-2020 közötti időszakhoz képest enyhe csökkenést, míg ezzel párhuzamosan a Nyugati régiók részesedése ezzel pont megegyező mértékű növekedést mutatott, miközben a keleti régiókban változatlan arányban indultak el a kivitelezési projektek.

2.ábra. A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 1. negyedév)

Új lendületet kapott a társasházi lakásépítés

A 2021 január elsejétől ismét 5 százalékosra csökkent az új lakásokat terhelő áfakulcs mértéke a tavalyi 27 százalékról, ami az idei évben új lendületet hozhat a társasházi lakásépítésekben, így várhatóan az idei évi Aktivitás-Kezdés értéke jelentősen magasabb lehet a tavalyinál. A folyamat kezdetét jól alátámasztják az idei első negyedéves adatok, amelyek azt mutatják, hogy a tavalyi év Aktivitás-Kezdés számainak folyamatos csökkenése után január-márciusban ismét növekedésre került sor, és közel olyan értékben indultak el társasházi projektek, mint 2020 azonos időszakában. 2021 első negyedévére vonatkozó Aktivitás-Kezdés mutató értéke 79 milliárd forintot tett ki, amely összegnél a 2019 és 2020-as években mindössze két negyedévben indultak csak el magasabb értékben társasházi lakásépítések.

Az Aktivitás-Befejezés az Aktivitás-Kezdés mutatóval ellentétben tavaly folyamatosan növekedett. Ez a növekedés a 2021-es első negyedévben megtorpant, ami azonban nem meglepő, mivel az első negyedévben általában mindig kicsit alacsonyabb a befejezett projektek értéke. Az év további részében – figyelembe véve a várható átadási időket - az elkészülő társasházi projektek összege az előző évhez hasonlóan magas maradhat.

3.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg.  (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 1. negyedév; a szürke oszlopok értékei a jelentés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk szerinti értékeket mutatják, nem előrejelzések)

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, a terület részesedése 79% százalékos volt, ami jelentős növekedés a 2014-2020-as időszakot jellemző 60%-os átlaghoz képest. Ezzel párhuzamosan mind a nyugati, mind a keleti régiók részesedése csökkent. A keleti régiók eleve alacsony, 15 százalékos részesedése az idei első negyedévben 5 százalékra csökkent. Budapest szerepének növekedésében több nagyobb projekt elindulása játszott szerepet, mint a Park West II. és III. üteme, a BudaBright lakópark, a Waterfront City III. üteme, a BudaPart BRF és a Sasad Resort SR6. Hagyományosan a fővárosban alapvetően nagyobb volumenű építkezések indulnak el, mint vidéken, illetve a korábban már a fiókban lévő terveknek köszönhetően gyorsabban tudtak reagálni a fejlesztők az áfaváltozásra. A nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, miközben a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.

4.ábra. A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 1. negyedév)

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelenés

Hírek archivum