A hazai építőanyag-gyártók felkészültek a rohamra

2024.07.01. Írta: ÉVOSZ

Az ÉVOSZ – Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat (HÉT) közlése szerint a magyar építőanyag-gyártók felkészültek a programra, a felújítók számára a támogatott építőanyagok elérhetősége hazai forrásból biztosított. A várhatóan megnövekedett igény mellett sem kell az árak növekedésére számítani. A program első ütemében a korszerűsítéséhez elegendő 108 milliárd forintos keretösszeg gyorsan kimerülhet, ezért a gyártók a program következő lépéseinek mielőbbi kialakítását is szorgalmazzák.

Elstartolt az új otthonfelújítási program, amit az építőipar egy emberként várt és üdvözölt. A hazai építőanyag-gyártók kitörő örömmel fogadták, hogy az új otthonfelújítási programmal a kormány egy szakmailag jól átgondolt, össztársadalmi szinten pozitív hatású programot dolgozott ki. A részletszabályok megismerése után elmondható, hogy a támogatási rendszer nagymértékű energiamegtakarítást és valóban igényes, minőségi értéknövelő korszerűsítési munkák elvégzését teszi támogatottá. A differenciált támogatással figyelembe veszi az egyes régiók eltérő gazdasági-anyagi helyzetét is.

Az új otthonfelújítási program első lépcsőjében 20-30 ezer épület korszerűsítése biztosított a 108 milliárd forintos támogatási keretösszegből. Azonban a hazai építőanyag gyártás egészséges működéséhez és a hazai épületállomány megújulásához évente mintegy 200 000 épület felújítása szükséges, ami egybevág az Európai Unió klíma és energiapolitikai célkitűzéseinek teljesíthetőségével is. Figyelemre méltó, hogy a teljes magyar lakóépület-állomány energetikai korszerűsítése évente mintegy 2 milliárd köbméter gáz megvásárlását és elfogyasztását válthatja ki. Az ország energiaszámlájának és karbonkibocsátásának jelentős csökkentésével hatalmas anyagi megtakarítás érhető el, miközben az építőipar felfutása a foglakoztatás és a fogyasztás élénkülése révén növeli az adóbevételeket. A program folytatása tehát össztársadalmi szinten nagyon jelentős pozitív hasznokkal jár, ezért a magyar építőanyaggyártókat tömörítő érdekképviseleti szervezet, az ÉVOSZ–HÉT a program következő lépésének mielőbbi kialakítását szorgalmazza. Az épületek energiafogyasztásának és karbonkibocsátásának csökkentéséhez szükséges támogatási programok finanszírozását az EU célzottan támogatja, melynek egy része már Magyarország számára is elérhető.

Az új otthonfelújítási program révén a magyar családok most remek konstrukciók mentén kezdhetnek bele az otthonaik minőségét és piaci értékét is jelentősen növelő korszerűsítési munkálatokba. Ezt támogatja az is, hogy az építőanyagok rendelkezésre állása hazai forrásból biztosított. Az ÉVOSZ–HÉT közlése alapján a magyar építőanyaggyártók felkészültek a növekvő keresletre, és a felújítók kedvező és változatlan árakon érhetik el a munkálatokhoz szükséges hőszigetelő, nyílászáró, árnyékolási és radiátor termékeket, kazánt, hőszivattyút. A program végső kiírásában megjelenő kulcstermék fogalma szintén segíti a hazai gyártókat, miután az abban előírt minőségi és környezetvédelmi követelményeknek a magyar építőanyaggyártók termékei megfelelnek.

 
Jöjjön a folytatás

Nagy szüksége volt a hazai építőanyaggyártásnak is az új otthonfelújítási programra. A program megalkotása és szakmai kidolgozása érthetően időt vett igénybe, de megérte várni, mert ezzel a programmal az emberek, a költségvetés és az ország is nyernek. A felújítók most hazai forrásból biztosított stabil termékellátás és változatlan árak mellett vehetik igénybe az otthonfelújítási program lehetőségeit. A rendkívül kedvező feltételek miatt a gyártói közösség arra számít, hogy gyorsan kimerülhet az első lépcsőben biztosított támogatási keret összege, ami előrevetíti a program következő lépcsőjének mielőbbi kialakítására vonatkozó igényt. A program folytatásához is minden adott. Reméljük, hogy a program sikere további keretösszegek felszabadítására és bővítésére sarkallja majd a döntéshozókat.” – mondta el Tibor Dávid, az ÉVOSZ – Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke
 

Hírek archivum