Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A karácsonyfák alatt dőlhet el a lakáspiac jövője

2019.12.17. Írta:

Az évek óta növekvő lakáspiaci forgalom idén várhatóan 5 százalékkal kevesebb lesz a tavalyinál. Az ingatlan.com szerint ugyanakkor pörgős január várható: az utóbbi években az év első hónapjában a legnagyobb az eladó lakások iránti kereslet, mert a leendő vevők az év végén döntenek a lakástervekről.

Várhatóan vége szakad a töretlen növekedésnek a lakáspiacon az adásvételek számát tekintve. A mostani kilátások alapján az idén 155 ezer lakás cserélhet gazdát, ami 5 százalékos csökkenést jelent a tavalyi szinthez képest - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a lakásforgalmat, az adásvételek alakulását vizsgálta.

A lakásvásárlási tervekről a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek. “Ez abból látszik, hogy az elmúlt két évben is januárban volt a legmagasabb az eladó lakások iránti érdeklődések száma.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Miért lett kevesebb?

A lakáspiaci forgalom 2012-ben volt a mélyponton, a hivatalos adatok szerint akkor 86 ezer adásvétel történt, a 100 ezres határt 2014-ben, a 150 ezres szintet pedig 2017-ben lépte át a piac, a múlt évben pedig meghaladta a 163 ezret.  Bár az idén várhatóan alacsonyabb lesz a forgalom, a 155 ezer adásvétel azonban így is majdnem a duplája a 2012-es szintnek.

A lakáspiaci forgalom várható csökkenése elsősorban azzal magyarázható, hogy az év második felében országszerte és éves szinten több mint 20 százalékkal esett vissza a kereslet a használt lakások iránt. “A visszaesés szerény üteme az új lakások dömpingjének is köszönhető. Az idei évben átadott új lakások számának várhatóan évtizedes rekordja részben ellensúlyozhatja a használt lakások iránti csökkenő keresletet.” - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Merre tartanak az árak?

Az ingatlan.com elemzése szerint az év második felében Budapesten és a több vidéki nagyvárosban is stagnáltak a használt lakások árai, ellentétben a korábbi évekkel, amikor az egész évben fokozatos volt a drágulás.

Jövőre várhatóan már az utóbbi években megszokott két számjegyű drágulásnál jóval visszafogottabb áremelkedésre vagy stagnálásra lehet számítani. A 2020-as lakáspiaci forgalomra vonatkozóan leghamarabb az év eleji érdeklődések intenzitása alapján lehet majd megbízható becslést adni.

Forrás: ingatlan.com