Pixino

A kormány hamarosan dönt az építőipari beruházásokról

2020.06.16. Írta:

Az állami beruházások fontosságát emelte ki Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a KSH legfrisseb építőipari adatait értékelve.

2019-ben az építőipar termelése 21,7%-kal bővült a KSH adatai szerint, míg idén az első négy hónapban 0,7 százalékkal maradt el a termelés az egy évvel korábbitól. Áprilisban azonban már lassult az építőipar visszaesése a márciusi 5,2 százalékos havi, és 3,4 százalékos éves csökkenés után. Az építőipari ágazatok közül az épületek építése 2,2 százalékkal, az egyéb építmények építése 3,4 százalékkal esett vissza, a speciális szaképítésben 0,8 százalékkal maradt el a termelés a tavaly áprilisitól.

A magyar építőipar európai összevetésben is jól teljesített, és a magas bázis ellenére is alig esett vissza a koronavírus-járvány miatti válságos hónapokban - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Boros Anita. Az uniós az építőipari termelés visszaesése a hazainál sokkal magasabb, 13,4 százalékos volt márciusban. A magyar adatok közép-európai összevetésben is kedvezők, hiszen csupán Lengyelország ért el jobb eredményt 0,8 százalékos éves csökkenéssel. Az építőipari teljesítmény Csehországban 4,6 százalékkal, Szlovákiában pedig 13,7 százalékkal esett vissza.

Boros Anita szerint a kormányzati intézkedések jelentősen mérsékelték a veszteségeket, a jó teljesítmény azonban főképp a magyar építőipar fegyelmezettségének köszönhető. Kiemelte azt is, hogy az import építőanyagok behozatalában nem okozott jelentős fennakadásokat a szigorított határellenőrzés.

A járványhelyzet - mint fogalmazott - a következő hónapokban is befolyásolhatja még az építkezéseket, de a korábbi várakozásokhoz képest sokkal kisebb lesz a csökkenés, és jelentős elbocsátások sem várhatók. Az államtitkár arra számít, hogy az építőipar az idei GDP-növekedéshez megközelítőleg 1 százalékponttal járulhat hozzá, vagyis a tavalyitól nem sokkal marad el 2020-ban.

Hamarosan dönt a kormány a beruházásokról

Boros Anita elmondta: fokozhatja az építőipar a teljesítményét, ha állami beruházások a tervezettnél hamarabb kezdődhetnek el, így hamarosan erről is dönt a kormány. Hozzátette, hogy a rozsdaövezeti építkezések ösztönzése és a gazdaságvédelmi akcióterv mellett az építőipar számára elkülönített 65 milliárd forintos keret terhére idén is jelennek meg pályázatok.

Boros Anita a rozsdaövezeti építkezések ösztönzésétől, és a gazdaságvédelmi akcióterv támogatásától is növekedést vár. Utóbbiról jövő hétre ígért részletesebb tájékoztatást, de hozzátette, hogy az építőipar számára elkülönített 65 milliárd forintos keret terhére idén is jelennek meg pályázatok.
Az építőiparra váró változások közül kiemelte az építésügyi szabályok egyszerűsítését, és csaknem 3 ezer építőipari szabvány felülvizsgálatát, hogy "Magyarországon legyen a legkönnyebb és legolcsóbb építkezni".
Az államtitkár a közmegrendelések ésszerűsítésével is támogatná a vállalkozásokat, mivel úgy véli, hogy hatékonyabban fejlődhetnek, ha kiszámíthatóan tudnak tervezni az állami és önkormányzati megbízásokkal. Az építkezési szabálytalanságokat, a túlépítkezéseket szigorúbb állami ellenőrzéssel akadályozná meg, és ösztönözné a környezetbarát, megújuló és újból hasznosítható építőanyagok felhasználását. Segítené a magyar építőipar döntő részét adó mikro- és kisvállalkozások (kkv) fejlődését is, hogy azok jobban megfeleljenek a piaci kihívásoknak, és fejlett technológiák birtokában, képzett munkaerőre alapozva nagyobb arányban nyerjenek uniós közbeszerzéseken.

Növekedett a szerződésállomány

A KSH adatai azt mutatják, hogy a megkötött új szerződések volumene 3,9 százalékkal emelkedett a márciusi 9,9 százalékos csökkenés után. A magasépítésre áprilisban megkötött szerződések volumene a márciusi 31,04 százalékos visszaesés után 4,7 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a mélyépítésére vonatkozóké 3,2 százalékkal nőtt, miután márciusban is 18,9 százalékkal emelkedett. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 15,4 százalékkal elmaradt a tavaly április végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,9 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 24,3 százalékkal csökkent.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint a szerződésállomány csökkenését egyrészt az uniós források kifutása magyarázta, másrészt a gazdasági helyzetre tekintettel több megrendelő inkább elhalaszthatja vagy átütemezi beruházásait. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte, hogy a rendelésállományok alapján továbbra sem látszik probléma az ágazat kilátásait illetően. A volumen némi csökkenése az egyéb építményeknél látszik, de éppen itt a kormányzat a következő időszakban gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat indíthat a kereslet stabilizálása érdekében.

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) korábban arra számított, hogy a márciusban és áprilisban elmaradt megrendelések június közepén érkezhetnek. A legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései lendítenék fel az ágazat termelési forgalmát, de a kormányzat új beruházásait is várják, amelyek szintén növelhetnék az építőipar megrendelési állományát.

A lakásépítésekből sokat profitálhat az építőipar

Az iparral vagy a turizmussal szemben az építőipart csak mérsékelten érintették a koronavírus miatt bevezetett kijárási korlátozások. A jövőben az állami megrendelések felpörgetése, illetve a barnamezős övezetekben az 5 százalékos áfakulcs adhat lökést az ágazatnak.

Az ingatlanfejlesztéseknek köszönhetően az építkezések, ha a tavalyitól némileg elmaradó volumenben is, de folytatódtak, ezáltal hozzájárultak a hazai gazdaság ellenálló képességének növeléséhez. Ezért is jó irány a rozsdaövezeti fejlesztések esetében alkalmazandó 5%-os áfakulcs. A járványhelyzet okozta sokkot követően az újlakáspiacon a vevői oldal is kezd magára találni: májusban már az év eleji szint közelébe tért vissza a vevői oldal aktivitása, kommentálta a friss adatokat Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a korábbi lendületes fejlődés utáni megtorpanás részben a magas bázissal is magyarázható. Meglátása szerint az épületépítéseknél van tere a növekedésnek, legalábbis a lakásépítési szegmensben, mivel az új lakások iránt fokozódó kereslet mutatkozik. A készülő rozsdaövezeti lakásépítési program lendületet adhat a társasház-fejlesztéseknek, azonban kérdés, hogy mekkora volumenű fejlesztésekről lesz szó, hiszen ettől is függ, hogy ezek a beruházások mekkora pluszt adnak majd az építőiparnak.

Forrás: MTI, Realista, KSH

Hírek archivum