Portfolio

A lakásépítés lehet az építőipar esélye

2016.03.17. Írta:

Óriási visszaesést produkált az építőipar januárban: az előző hónaphoz képest 13%-kal, az egy évvel ezelőttihez képest 20,1%-kal esett vissza a termelés volumene. Az eddig főleg EU-s támogatásokból élő, a lakásépítéseket egyelőre nélkülöző építőipar teljesítményének zuhanása nem volt váratlan.

Az ágazat teljesítménye két és fél éves mélypontra esett vissza. Az EU-támogatásokra alapozott kormányzati beruházások forrásai elapadtak, az ágazatból már hiányoznak a 2015-ig lehívható EU-források

A következő időszakban a lakásépítések lendíthetnek az építőipar teljesítményén, de ennek hatása csak ez év végére, méginkább az jövő évben mutatkozhat meg igazán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint januárban 20,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, az épületek építése 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal maradt el a tavaly januáritól. A januárban megkötött új szerződések volumene 21,8 százalékkal csökkent, a teljes építőipari rendelésállomány 44,1 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest.

Az adatokat értékelő szakértők is azokat a várakozásokat erősítették meg, miszerint a lakásépítések növekedése adhat esélyt az építőiparnak, de a jelentősebb teljesítménynövekedés látszatára még várnunk kell.

Forrás: napi.hu

Hírek archivum