Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017 I. negyedév

A lakásépítők versenyeznek a kivitelezőkért

2017.05.17. Írta:

Az utóbbi időben a válság éveihez képest bőven ellátták munkával a hazai építőipart a különböző szektorok megrendelői. Az ínséges időkben leépített kapacitásokért most több szektor is versenyez derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentéséből. 

A 2017 első negyedévéről készített összeállítás szerint 458,4 milliárd forintnyi beruházás indult el az év első három hónapjában, miközben 2016 első negyedévében összegük nem érte el a 230 milliárd forintot sem. A megkezdett építőipari munkák összértéke tehát egy év alatt megduplázódott, az első negyedéves új beruházások értéke közelíti a 2016-os teljes második féléves eredményt. A jelentős növekedésben nagy szerepet játszott a lakásépítési beruházások felfutása, illetve egyes kiemelt infrastrukturális projektek, valamint stadionfejlesztések is.

EBI megkezdett kivitelezesi munkak alakulasa es megoszlasa milliard forint folyo aron forras 20170517

Megkezdett kivitelezési munkák megoszlása és alakulása, (milliárd forint, folyó áron)

A magasépítési projektek esetében 16 százalékkal növekedett az új kivitelezési munkák összértéke 2017 első negyedévére a tavalyi év azonos időszakához képest. Bár több szegmensben is visszaesés volt tapasztalható, az új lakásépítési beruházások volumene 2016 első három hónapjához képest 150 százalékkal emelkedett, így összesen 82 milliárd forint értékben indultak el projektek az idei év első negyedévében.

A 2017 első három hónapjában elindított beruházások, ahogy a korábbiakban, most is erőteljes területi különbségeket mutatnak. A beruházások jelentős része, 75 százaléka a Közép-Magyarországi régióban kezdődött el. Ebben azonban szerepet játszott, hogy a korábbiakban már említett nagy beruházások pont Magyarország ezen részén indultak el.

Az új lakásépítési beruházások növekedése jól mutatja, hogy a tavaly év eleji áfacsökkentést követően nagy erőkkel meginduló tervezés után az elképzelések jelentős része kivitelezési fázisba lépett. A számokból az is látszik, hogy az elkezdett projektek nagysága növekedést mutatott, a projektek száma ugyanis csökkent, miközben az összértékük nőtt.

EBI lakasepitesi aktivitas milliard forint folyo aron 20170517Lakásépítési aktivitás, (milliárd forint, folyó áron)

Az idei első negyedévben 93 lakásépítési projekt vehette kezdetét, az új építések illetve a nagyértékű felújítások összesen közel 82 milliárd forintból valósulhatnak meg. 2016 eleje óta így összesen közel 560 négy lakásosnál többet tartalmazó lakásépítési vagy felújítási projekt indulhatott el, melyből 411-et az új építések tettek ki.

EBI projektek megoszlasa 20170517

A teljes jelentés alább a letölthető dokumentumoknál olvasható.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járult hozzá.

Forrás: Portfolio.hu

Hírek archivum