Knauf Insulation

A támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonysági beruházásokat

2019.04.08. Írta:

Tízből hét családiház-tulajdonos tervezi, hogy szigeteli ingatlanát. Közülük négyen akkor vágnak bele a modernizációba, ha lesz rá elérhető támogatás, további hárman viszont e nélkül is mindenképpen leszigetelik az otthonaikat – derült ki a Knauf Insulation felméréséből.

A Knauf Insulation márciusban készített felmérést a családiház-tulajdonosok energiahatékonysági szokásairól és szigetelési hajlandóságáról. A nem reprezentatív, online felmérésben több mint 2.000 ingatlantulajdonos, köztük 928 családi házzal rendelkező vett részt.

A nyílászárókon és a falakon szökik a meleg

A szigetelőanyag-gyártó felmérésében megkérdezettek 62%-a gázzal, egyedi fűtéssel, 15%-a fával vagy szénnel, 10%-a vegyes tüzeléssel, további 10%-a pedig házközponti fűtéssel teszi meleggé családi házát, amelyre 30%-uk jellemzően havonta 25-30 ezer forintot, 18%-uk pedig havi 35-40 ezer forintot költ ahhoz, hogy otthonában 20-22°C-os legyen az átlaghőmérséklet.

„Az alacsony energiaárak ellenére is magas fűtési költségek az épületek rossz energiahatékonysági állapotát jelzik. Ezt támasztja az is alá, hogy a felmérésben megkérdezett családiház-tulajdonosok 61%-a mondta azt, hogy ingatlanából leginkább a nyílászárókon, 52%-uk gondolja úgy, hogy a falakon, 25%-uk szerint a mennyezeten, további 14%-uk tapasztalata alapján pedig a padlón át távozik a legtöbb meleg” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „A megfelelően kivitelezett hőszigeteléssel és gépészeti korszerűsítéssel mind a hőveszteség, mind pedig fűtési költségeink akár 50-70%-kal csökkenthetők, de a még nem szigetelt mintegy 2 millió családi ház leszigeteléséhez hatékony állami ösztönzők szükségesek” – tette hozzá.

Jól járt, aki már szigetelt

A felmérésben megkérdezett családiház-tulajdonosok 55%-a már szigetelte ingatlanát. Házaik 85%-án a homlokzatot, 60%-án a tetőteret, további 24%-án pedig a padlót is hőszigetelték. Az ingatlanokat 10-ből 6 esetben polisztirollal, további 2-2 esetben pedig kőzetgyapottal, illetve üveggyapottal szigetelték.

A hőszigetelés minden esetben megtakarítást eredményezett. A Knauf Insulation felmérésében résztvevő ingatlantulajdonosok 40%-ának fűtési költségei 20-30%-kal, 32%-ának kiadásai mintegy 20%-kal, 18%-ának rezsiköltsége pedig 30-40%-kal csökkentek, további 5%-uk pedig 40-50%-os megtakarításról számolt be.

A szigeteléssel elérhető megtakarítás mellett, a családiház-tulajdonosok 78%-a azt tarja az elvégzett szigetelés legfontosabb előnyének, hogy komfortosabb, melegebb lett az otthona. A megkérdezettek további 32%-a azt tekinti pozitívumnak, hogy a szigetelés növelte a háza értékét, további 27%-a azt, hogy a korszerűsítéssel is védi a környezetet és a Föld klímáját, 22%-uk pedig, hogy a munka végeztével szebb lett a háza külseje.

A támogatások ösztönzik leginkább a lakossági energiahatékonyságot

A szigetelés kedvező energiahatékonysági, környezetvédelmi és esztétikai tulajdonságai ellenére nem minden családiház-tulajdonos tervezi korszerűsíteni otthonát. 10-ből 3 tulajdonos egyáltalán nem tervezi leszigetelni otthonát, mert azt állami ösztönzők nélkül nagyon drágának, illetve „macerásnak” tartja.

Forrás: Knauf Insulation

Hírek archivum