EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 4. negyedév

A tavalyi mélyrepülést növekedés követheti idén a lakásépítésben

2021.02.12. Írta:

2020-ban a világjárvány miatt jelentős zuhanás volt tapasztalható az építőiparban is, az évet pedig az utolsó negyedév sem tudta megmenteni. Az előző év alacsony értékűnek számító negyedik negyedévéhez hasonló mértékű, 442 milliárd forintos összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. A csökkenés mindegyik jelentősebb alszektort érintette.

Az év közepén tapasztalt hatalmas csökkenés révén a szektorban a 2019-hez képest 15%-kal, 2018-hoz képest pedig 30%-kal kisebb összegben kezdődtek meg építési munkák, miután 2020-ban csak kevesebb mint 2000 milliárd forintot (1990 milliárd) tett ki az építőipari Aktivitás-Kezdés mutató értéke. 

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 4. negyedév)

Ismét mérséklődött a magasépítési aktivitás

Habár a 2020-as év meglehetősen erősen indult a magasépítések terén, a második negyedévtől kezdődően visszaesett a lendület, az első három hónapot leszámítva a magasépítési szektorban az előző időszaknál egyre kisebb összegben indultak el építési munkák az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az utolsó negyedévben már csak 280 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés. Összességében a tavalyi évben a megkezdett magasépítési kivitelezések összege 1353 milliárd forint volt, ami lényegesen kisebb a 2019-es és a 2018-as számnál is, melyekhez képest az eltérés nagysága, 10 illetve 17 százalékos volt.

A visszaesés hátterében döntően a társasházi lakáscélú magasépítési számok jelentős zuhanása áll. A kivitelezési fázisba lépő társasházi projektek összértéke az év első negyedében még meg is haladta az előző év azonos időszakának számait, a bezuhanás az azt követő 9 hónapban viszont olyan nagymértékű volt, hogy a 2020-as évben ténylegesen építeni kezdett projektek értéke a 2015-2016-os évek szintjére esett vissza a szektorban, a 2019-es évhez képest közel 40 százalékos csökkenést mutatva. A nem lakáscélú magasépítések esetében 2020-ban az Aktivitás-Kezdésben alig volt eltérés felfedezhető az előző évhez képest.

Felemás éve volt a mélyépítési szektornak 2020-ban, a 636 milliárd forintos Aktivitás-Kezdés mutató majdnem 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2017-2019-es évek átlaga.

Közép-Magyarország növelte az országos részarányát

Az összes megkezdett kivitelezést tekintve látható, hogy Közép-Magyarország és a Nyugati régiók 2020-ban szinte teljesen azonos Aktivitás-Kezdés értéken zártak, mint 2019-ben, sőt minimálisan nőtt is esetükben a mutató. A Keleti régiókban ugyanakkor hatalmas mértékben, 41 százalékkal esett vissza az építési fázisba lépő projektek összértéke, amely zuhanás leginkább az év második felében jelentkezett. Így végül a régiók közül Közép-Magyarország és a Nyugati régiók is növelték a részesedésüket a megkezdett építkezések összegéből, míg a Keleti régiók részaránya 25 százalékra apadt.

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 4. negyedév)

Az idei év már jobb lehet a lakáspiacon?

A koronavírus okozta gazdasági válság és az év elejétől ismételten 27 százalékosra növekvő áfakulcs együttesen kiugróan alacsony Aktivitás-Kezdést eredményezett a társasházi lakáspiacon. Az utolsó félév olyannyira lecsökkent számokat produkált melyhez hasonlót egészen 2014-2015-ig visszatekintve nem találunk. Az idei évtől újonnan visszahozott 5 százalékos áfakulcs azonban megállíthatja a mélyrepülést és növekedést generálhat a szektorban, így az idei évben jóval magasabb Aktivitás-Kezdés számokhoz térhet vissza a piac.

Teljesen más kép rajzolódik ki akkor, ha az Aktivitás-Befejezés mutatókat vizsgáljuk, hiszen a befejezett projektek összértéke rekordmagas, 424 milliárd forintos értéken zárt 2020-ban. Ez az előző, eddigi csúcsnak számító 2019-es összegnél is 40 százalékkal magasabb, 2018-hoz képest pedig megduplázódott. A 2021-re vonatkozó előzetes adatok  révén várható, hogy hasonlóan magasan lehet a befejezett projektek értéke.

Az adott időszakban elkezdett és befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg, folyóáron. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 4. negyedév)

A szektor Aktivitás-Kezdésének országos szintű 40 százalékos csökkenése az ország régióit egyenlőtlenül érintette. Budapesten mindössze 9 százalékkal csökkent a 2020-ban elkezdett projektek összege 2019-hez képest, ugyanakkor mindegyik másik régióban 40 százaléknál nagyobb volt a visszaesés, Pest megyében pedig 85 százalékos. Ezen tendenciák miatt a régiós arányok is átalakultak, Budapest jelentősége révén Közép-Magyarországra koncentrálódott több mint kétharmada az elkezdett társasházi kivitelezések értékének. A nyugati és keleti régiók pedig jóval a többéves átlaguk alatt maradtak.

A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 4. negyedév)

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 4. negyedév

Hírek archivum