Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A vevők a felújítandók helyett a korszerű lakásokat keresik

2020.11.18. Írta:

Biztosan változást eredményez a lakáspiacon az állami lakásfelújítási program, a kérdés csak az, hogy mekkora élénkülést hoz és mennyivel dobja meg a felújítandó lakóingatlanok iránti keresletet. A felújítandó ingatlanok iránt jóval kisebb az érdeklődés, mint a felújított és újszerűek iránt, amelyek azonban jóval drágábbak is.

A felújítandó eladó lakások iránti keresletet is fokozhatja és a lakásállomány minőségének javulását eredményezheti az ősszel bejelentett állami lakásfelújítási program - derül ki az ingatlan.com több mint 200 ezer lakáshirdetés adatain alapuló elemzéséből.

“Az utóbbi években a felújítandó lakások kevésbé voltak kapósak, a vásárlók inkább kifizették egy-egy korszerűsített lakásnál a prémiumot, azaz többletet a vételár kifizetésekor, ahelyett, hogy végigvittek volna egy ilyen beruházást. Ezért várható a korszerűsítésre váró lakások iránti kereslet fokozódása a program elindulása után” - emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Árak, arányok, települések

Az ingatlan.com adatai szerint idén november közepén országszerte több mint 25 ezer felújítandó lakást hirdettek eladásra a tulajdonosok. A használt lakások és házak 22 százalékát felújítandó ingatlanként hirdették meg az eladók, 39 százalékukról pedig úgy nyilatkoztak, hogy azok állapota felújított vagy újszerű. Az ingatlankínálat legnagyobb részét Budapesten teszik ki a felújított lakások és házak (44%). Felújítandó eladó ingatlanok pedig a legnagyobb arányban a Pest megyén kívüli kisebb városokban és községekben találhatók (31%).

2020 augusztusa és szeptembere között az összes érdeklődés 22 százaléka érkezett eladó felújítandó ingatlanra, a felújított és újszerűek iránti kereslet az összes érdeklődés majdnem harmadát fedte le. A felújított vagy újszerű eladó ingatlanokra legnagyobb arányban Budapesten volt kereslet, ahol az összes érdeklődés 39 százaléka a legjobb állapotú lakásokra vagy házakra érkezett. A fővárost ebben a sorban Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye követi 33, illetve 32 százalékkal.

A fővárosi felújítandó lakások átlagos négyzetméterára novemberben 621 ezer forint volt, míg a normál vagy állapotú lakások 681 ezer, a felújítottkanál pedig 810 ezer forintot tett ki. Vagyis utóbbiak Budapesten a felújítottaknál 10, illetve 30 százalékkal drágábbak a kínálati piacon. A megyeszékhelyeken a felújítandó lakóingatlanoknál a négyzetméterárak középértéke 299 ezer forintot tett ki, szemben a felújítottakra jellemző 426 ezer forintos árral, utóbbiakat tehát másfélszer többre értékelik az eladók, mint a korszerűsítésre váró ingatlanokat. Balogh László elmondta, hogy egy-egy korszerűsítés megtérülő beruházás lehet, főleg az állami támogatással. A felújítás a lakás értékét növeli és jobb életminőséget biztosít akkor is, ha az ott élők közvetlenül a korszerűsítést követően mégsem költöznek el.

Mit lehet tudni eddig a támogatásról?

Az állami lakásfelújítási program pontos részletei még nem ismertek, az eddigi kormányzati bejelentések alapján annyi látszik biztosnak, hogy 2021 januárjában indul.

A legalább egy 25 évnél fiatalabb gyermeket nevelők kérhetik a felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként. Az érintettek igénylését harminc napon belül elbírálják, a támogatott lakásberuházások keretében pedig energetikai korszerűsítést, konyha- vagy fürdőszoba-felújítást is meg lehet valósítani. A részletszabályok rövidesen megjelennek, akkor konkrétabban látni lehet, hogy milyen lakáspiaci hatásokat eredményez a program.

Forrás: ingatlan.com