A vevők éve lesz 2020 a lakáspiacon

2020.01.02. Írta:

Várhatóan a vevők éve lesz 2020 az ingatlanpiacon - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint 2019 első hónapjaiban több adásvételt kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ám ez a lendület folyamatosan kifulladt. Nyár közepe óta - elsősorban a jó hozamot biztosító szuperállampapír miatt - a befektetők helyét fokozatosan a saját célra vásárlók vették át az ingatlanpiacon. Hozzátette: ez a változás nem feltétlenül hoz olcsóbb árakat, de a vevők jobb pozícióba kerülhetnek.

Balogh László szerint a nagyvárosokban a társasházi lakások voltak a legkelendőbbek. A legkeresettebbek a panellakások voltak, amelyek ára is dinamikusan emelkedett az elmúlt években, 2020-ban azonban már nem számítanak további jelentős áremelkedésre.

2019-ben népszerűek voltak az új építésű lakások is. Ez a többi között az ötszázalékos lakásáfának és annak köszönhető, hogy 2019-ben valószínűleg évtizedes rekordot dönt a megépülő lakások száma - emelte ki.

A magas nagyvárosi lakásárak a környező kistelepülések ingatlanpiacának élénkülését okozták - jelentette ki Balogh László.

Az pedig, hogy júliustól a falusi csokot (családi otthonteremtési kedvezmény) már a használt lakások esetében is igénybe lehet venni felújítási megkötésekkel, a kistelepülések lakásállományának minőségi javulását is eredményezi - mondta.

A szakértő arról is beszélt, hogy az elmúlt évek ingatlanpiaci fejlődése a külföldiek szemében is feltette Magyarországot a nemzetközi lakáspiaci térképre. 2019-ben minden huszadik vásárló volt külföldi a magyar lakáspiacon. Arányuk Budapesten majdnem tíz százalékot ért el, a balatoni ingatlanok pedig főként a Nyugat-Európából érkező vevők között voltak népszerűek - tette hozzá.

Forrás: MTI

Hírek archivum