Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A vidék a lakáspiac motorja

2021.01.28. Írta:

A lakáspiaci adásvételek száma többéves mélypontra került 2020-ban. Az ingatlan.com szerint az árnövekedés idén is elmaradhat, de az új kedvezmények és támogatások miatt a tavalyinál több adásvétel történhet.

Javított a magyarországi lakáspiac 2020 harmadik negyedévében. A koronavírus-járvány okozta mélypont miatt a második negyedévben 3,4 százalékkal csökkentek a használt lakások árai az előző negyedévhez képest, de tavaly nyáron 2,3 százalékos emelkedés történt tavaszhoz képest. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb KSH-adatokból készült összeállításából.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A harmadik negyedéves immár végleges hivatalos adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak. Arra számítani lehetett, hogy a második negyedéves mélypont után feljebb mennek az árak a harmadik negyedév során, de nem érték el a korábbi szintet.” Hozzátette: „Bár a friss adatok javulást mutatnak, de bőven van még hova visszakapaszkodnia a lakáspiacnak.”

Csökkenő forgalom, erősödő vidék

A magánszemélyek 2020 első három negyedévében 14 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el, mint egy évvel ezelőtt. A KSH adataiból az is kiderül, hogy az országos lakáspiac motorját a fővároson kívüli települések jelentették. Az ingatlan.com szakértője kiemelte, hogy amíg a budapesti adásvételek súlya 5 év alatt az összes tranzakció egyharmadáról 17 százalékra csökkent, addig 2020-ban a községekben értékesített lakások aránya 30 százalékra nőtt. Ebben a falusi csoknak is komoly szerepe van: az intézkedés bevezetése előtt ezeken a településeken az összes adásvétel 20 százaléka történt, 2019 júliusa után viszont 28 százalékra nőtt a falusi csok-os települések súlya a lakáspiacon.

Folyamatosan változó árak

Balogh László az árak alakulásáról azt is elmondta, hogy Budapesten az átlagos négyzetméterár a harmadik negyedévben 641 ezer forint volt, ami bár meghaladja az előző negyedéves 621 ezer forintot, elmarad a múlt év első elejére jellemző 643 ezer forinttól. A nyugat-dunántúli régióban a használt lakások átlagos négyzetméterára 2020 harmadik negyedévében 231 ezer forintra rúgott, szemben a második negyedéves 226 ezer és az első negyedéves 246 ezer forinttal. Az észak-magyarországi térségben az első negyedévben mért 138 ezer forintos négyzetméterár a második negyedévben 124 ezer forintra csökkent és a harmadikban ezen a szinten maradt. A legnagyobb árnövekedés a tavalyi első negyedévhez képest a dél-dunántúli városokban történt, ahol az átlagos négyzetméterárak 16 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A legnagyobb áresés a Pest megyei községekben történt, ahol 21 százalékkal kerültek lejjebb az átlagos négyzetméterárak.

Javultak a kilátások

Az ingatlan.com szakembere azt is közölte, hogy idén új lendület kaphat a lakáspiac az állami lakásprogram új elemeinek köszönhetően, többek között a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a lakásfelújítási program, valamint a csokos lakásokra vonatkozó illetékmentesség miatt. Az élénkülés azonban elsősorban csak az adásvételek számában jelentkezhet leginkább, áremelkedésre egyelőre nem lehet számítani.

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum