Nyomtatás
MKpartners

A világpiac a ludas az építőanyagok drágulásában

2021.06.09. Írta:

Az építőanyagok drágulásának nem az otthonfelújítási és otthonteremtési támogatások, nem az állami keresletélénkítés az oka, hanem kimutathatóan a nyersanyag árának világpiaci emelkedése - idézi a Világgazdaság Tibor Dávidot, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata és a Masterplast Nyrt. elnökét.

Az építőanyag-gyártóknak az alapanyagok drágulása mellett a hiányuk okozza a legnagyobb fejfájást, emiatt veszélybe került egyes termékek előállítása. A legfontosabb nyersanyagok ára szökött az égbe a járvány után egyszerre startoló gazdaságok keltette hatalmas kereslet miatt.

Tavaly ősz óta már csaknem háromszorosára drágult az acél, több mint duplájukra a műanyagalapú építőipari termékek, hőszigetelők, homlokzati ragasztók és egyebek alapanyagául szolgáló polipropilén és polietilén és az EPS gyöngy is – tájékoztatta a lapot Tibor Dávid.

Leszögezte: támogatja a transzparenciát, mert az segíthet a megrendelőknél is tisztázni, hogy az építőanyag-gyártók nagy többsége valóban a nyersanyagdrágulással azonosan, és nem a fölött emelte az árait, vagyis nem az állami támogatásoktól is megélénkült keresletet akarja extraprofit szerzésére kihasználni.

A versenyhivatal figyelme a kevés szereplős, kevésbé transzparens építőanyag-gyártókra fókuszál, hogy felderítse az esetleges összejátszást, árkartellt.

A kilenc országban saját leányvállalatot működtető magyarországi építőanyag-gyártó a saját piacaira összpontosítva megállapította, hogy az elmúlt fél évben a magyarországi acél- és műanyagvégtermék-árak a lengyelországihoz, a szlovákiaihoz és a romániaihoz hasonlóan, esetenként azoknál kevésbé nőttek. 

Forrás és további információ: vg.hu