Adminisztratív könnyítések a családi támogatásoknál

2020.04.23. Írta:

A veszélyhelyzet lejárta utáni 30. napig kitolták a bejelentési, jogosultsági, igénylési határidőket a legtöbb családtámogatási kedvezmény, állami támogatás esetében. Az erről szóló kormányrendelet-módosítások a szerdai Magyar Közlönyben jelentek meg - írja a Portfolio.

A közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítások a családtámogatási intézkedések (csok, babaváró hitel, kamattámogatott hitelek, jelzáloghitel-tartozás elengedés, törlesztési támogatás) esetében a legtöbb ügyintézési, bejelentési, igénylési határidőt a veszélyhelyzet utáni 30. napig kitolják, és a 2020. március 10-ei állapot szerint vizsgálják a legtöbb esetben a jogosultságokat.

Szintén változás, hogy a jogszabály már nem írja elő, hogy mindkét szülő személyesen megjelenjen az igénylések benyújtásakor, meghatalmazással elegendő lesz az egyik szülőnek megjelenni az ügyintézéskor.

A lakáscélú állami kamattámogatású hitelek, illetve törlesztési támogatások esetében – aki igénybe veszi koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot, a kamattámogatott, törlesztési támogatott időszak az igénybe vett moratórium időtartamával meghosszabbodik.

A pénzintézetek számára is rugalmas szabályokat vezetnek be a veszélyhelyzet idejére az adatszolgáltatási kötelezettségüknél illetve az ügyfelek szerződési kötelezettségeinél. A felügyeleti adatszolgáltatás késése különösen indokolt esetben megengedett lesz, de ezt jelezni kell az MNB-nek. Az ügyfelek szerződési feltételekből fakadó nyilatkozattételei, okiratbenyújtási, elállási és bejelentési kötelezettségeinek a veszélyhelyzet alatt lejáró határideje – ha a veszélyhelyzet miatt nem volt lehetséges – a veszélyhelyzet utáni 30 nappal kitolódik.

Forrűs: Portfolio

Hírek archivum