Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Akár 5 milliót is spórolhatnának a lakásvásárlók az MNB új hitelével

2020.09.17. Írta:

Több millió forintot lehetne spórolni új, energiatakarékos lakás vásárlásakor, ha megvalósul Matolcsy György, az MNB elnöke által javasolt új otthonteremtési program, amelyet a Növekedés.hu-n megjelent cikkében mutatott be.

A javaslt szerint az Új otthon program olcsó, 0%-os hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel.

A jegybank fele-fele alapon kínálna forrást, mint írta "a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között".

A Bankmonitor.hu szakértői megvizsgálták, hogy az új konstrukció vajon milyen előnyöket jelentene egy piaci alapú lakáshitelhez és a jelenleg elérhető családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) képest.

A legnagyobb előnyt a kamatmentesség nyújthat a piacon elérhető lakáshitelekkel szemben. A Bankmonitor kalkulátora szerint a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel 3,24 százalékos induló kamaton érhető el, de az igen kedvező csok hitelnek is 3 százalék a teljes futamidő alatt a kamata. Számításaik szerint 10 millió forint esetén akár 4-5 millió forintot is meg lehet spórolni a piaci hitelekkel szemben.

További lényeges különbség, hogy a jegybanki konstrukció csupán 10 éves futamidejű, a csoknál (25 év), vagy a bankoktól felvett hiteleknél (akár 30 év) jóval hosszabban el lehet nyújtani a törlesztés időtartamát. A hosszabb futamidő a törlesztőrészleteket is befolyásolja, egy 10 milliós kölcsön esetében 35-40 ezer forinttal is kisebb lehet egy piaci lakáshitel törlesztője az MNB kamatmentes kölcsönének havi részleténél.

Ugyanakkor az MNB-s hitelnél nem lenne szükség ingatlanfedezetre, a jegybanknak biztosítékul valamilyen törlesztési biztosítás szolgálna, ennek díja azonban tovább növelheti az igénylők havi kiadásait.

Úgy vélik, hogy új hitel – a maximális összege miatt – nem fogja teljes egészében helyettesíteni a meglévő lakáscélú támogatásokat és hiteleket. Inkább kiegészítője lehet a meglévő konstrukcióknak a megfelelő energiatakarékosságú, új építésű lakások vásárlásakor.

Mi lesz a lakásárakkal?

Az MNB programja nyomán a fejlesztők számára nyújtandó finanszírozási segítség hatására növekedhet a kínálat, míg a vásárlóknak kínált olcsóbb és jobb források a keresletet erősíthetik. A Portfolio körbejárta, hogy milyen hatása lehet mindennek a lakásárakra.

Mint írják, az építőipari költségek és a lakásárak soha nem látott magasságokban vannak, a lakáspiac, a korábbiakhoz képest, több éve szárnyal.  Olcsóbb finanszírozással a fejlesztőknek is jobban megéri építeni, a vásárlói oldal támogatása viszont inkább az áremelkedés irányába hathat.  A közelmúltban több lakásfejlesztő is úgy nyilatkozott, hogy az építőipari költségszint további emelkedését semmi nem indokolja. A közelmúltban megkérdezett elemzők is azt várják, hogy bár a készletek csökkenésével az áremelkedés korábbiaknál jelentősen lassabb folytatódása lenne várható, a rozsdaövezeti lakásáfa miatt inkább minimálisan csökkenhetnek az árak. "A mostani döntés pedig hasonló finanszírozási könnyítést jelentene mind a kínálati, mind a keresleti oldalon, így látunk arra esélyt, hogy a mostani árszintek mellett kezdjen ismét növekedni az új lakások kínálata." - írják.

Forrás: Bankmonitor, Portfolio