Pixabay

Állami támogatás albérlethez, lakáshitelhez

2019.07.25. Írta:

Az önsegélyező pénztári tagok közvetve állami támogatást vehetnek igénybe a lakáshitel törlesztésénél, vagy az albérlet-költségek fedezésére - írja a money.hu

Az önsegélyező pénztári tagok havonta 22 350 forinttal csökkenthetik a lakáshitel-törlesztésüket. Továbbá az állami egyetemre járó 25 évnél fiatalabb gyermekük albérlet-kiadásai is mérséklődhetnek évi 149 ezer forinttal.

Az albérletek és az eladó lakások iránti évek óta tartó töretlen kereslet az elmúlt években feljebb vitte az árakat, ez a felvételi ponthatárok kihirdetésével felélénkülő albérletszezonban is látható. Szerencsére számos lakáscélú állami támogatás érhető el például lakásvásárláshoz, de van egy ritkábban alkalmazott megoldás, amely az egyetemre járó diákok szüleinek, valamint a lakáshitelt törlesztőknek is jól jöhet - derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu elemzéséből.

Extra pénz hiteltörlesztésre és albérletre is

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint az önsegélyező pénztári tagoknak a befizetéseik után 20 százalék, maximum 150 ezer adó-visszatérítés jár, amit lakáscélra is lehet fordítani. Ez lehet az állami felsőoktatási intézménybe járó, 25 évnél fiatalabb gyermekük lakbérköltsége, illetve a pénztártagok a lakáshitelük törlesztését is fizethetik így. Az adó-visszatérítés közvetett állami támogatásként is felfogható, amennyiben lakáshitel-törlesztésre vagy albérletre fordítják a pénztári összeget az érintettek.

A money.hu elemzésében az olvasható, hogy a pénztári tagok a felsőoktatásban tanuló gyermeküknél a kollégiumi díj és az albérleti díj egy részét is fizethetik önsegélyező pénztáron keresztül. Évente gyermekenként maximum 149 ezer forintot, vagyis egy havi minimálbérnek megfelelő összeget lehet lakhatási költségként elszámolni. Azok a szülők is támogatáshoz juthatnak, akik bérlés helyett inkább hitelre vásárolnának ingatlant a gyermekük számára. Lakáshiteltörlesztésre ugyanis az önsegélyező pénztári tagok a havi minimálbér 15 százalékát, azaz havonta 22 350 forintot tudnak elszámolni az önsegélyező pénztári megtakarításaik terhére.

Mennyibe kerül a legolcsóbb lakáshitel?

Trencsán Erika a money.hu kalkulációját ismertetve elmondta, hogy július közepén a legolcsóbb, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitelek havonta 68 ezer forintos törlesztéssel igényelhetőek, ezt az összeget tudják csökkenteni az önsegélyező pénztári tagok a megtakarításukból.

A szakember szerint az albérletek és a lakáshitelek iránti erős kereslet, valamint az adókedvezmények miatt a jövőben az önsegélyező pénztári megtakarítás vonzóbbá válhat az emberek számára.

Foráás: money.hu

Hírek archivum