Pixabay

Amit most tudni lehet a falusi csokról

2019.04.09. Írta:

Július 1-jétől indul a falusi csok, a kormány már döntött a támogatás részletszabályairól - amelyeket a Bankmonitor foglalt össze.

Összesen 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint a program. Újdonság, hogy a tanyákra teljes egészében, országosan kiterjed, vagyis aki ilyet szeretne vásárolni, az jelentős segítségre számíthat.

A támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható.

Új hír, hogy meghatároztak továbbá a minimális négyzetméterhatárokat, követve ezzel az általános csok szabályait. Eszerint egy, kettő illetve három gyermek esetén lakásoknál 40, 50 és 60 nm a minimális alapterület, míg házak esetében 70, 80 és 90 nm az alsó határ.

A visszaélések kiszűrésére feltételül szabják a legalább egyéves folyamatos – a legmagasabb (10 millió Ft-os) támogatási összegnél kétéves – biztosítási jogviszonyt, az erkölcsi bizonyítványt, valamint azt, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló gazdasági társaságoktól nem lehet ingatlant vásárolni. A lakásban kötelező bentlakást pedig a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni.

Fontos, hogy a falusi csok igénybevételéhez a bankok más szolgáltatás igénybevételét nem írhatják elő, tehát nem lehet például lakáshitel felvételéhez kötni azt. Ám, ha egy család számára a CSOK támogatás nem elegendő forrás, akkor természetesen lehetősége van hitelt igényelni mellé, már csak azért is, mert egyes bankok a CSOK összegét önerőként elfogadják.

A „falusi CSOK” célja, hogy a fogyó népességű, 5000 főnél kisebb lélekszámú településeket vonzóbbá tegye az otthont kereső családok számára. A falusi CSOK ugyanakkora összegű vissza nem térítendő támogatást jelent ezeken a településeken használt ingatlan vásárlására és felújítására, mint amennyit egyébként az újépítésű ingatlanok vevői kaphatnak.

Érthető, hiszen a fogyó népességű kistelepüléseken nem nagyon vannak újépítésű projektek, az ingatlanárak miatt pedig építkezni sem igazán éri meg, mert egy újépítésű ingatlant végül annyiért sem lehet esetleg eladni, mint amennyibe maga az építkezés került.

A falusi CSOK-kal azonban megújulhatnak a régi, korszerűtlen épületek, illetve az üresen álló ingatlanok megvásárlása is sokak számára megérheti, hiszen a maximális 10 millió Ft támogatás a legtöbb helyen hitel nélkül is elég a vásárláshoz

Forrás: Bankmonitor, Magyar Nemzet

Hírek archivum