Átrendeződés a bérbeadó lakások piacán

2022.11.16. Írta: Duna House

Az ingatlanpiac átrendeződése, a rezsisokk és az egekbe szökő kamatok sokak otthonteremtési terveit húzták keresztbe, ezzel a kihasználatlan lakások eladása is megnehezedett. Hova tovább, ha nincs elegendő megtakarítás egy saját lakás vásárlásához és a magas törlesztőrészletek miatt a jelzáloghitel sem opció? A Duna House összegezte a piacon elérhető lehetőségeket eladók, vásárlók és bérlőjelöltek számára!

Az eladó lakások piacán már javában zajlik az átalakulás folyamata, a financiális nehézségek és a fenntartási költségek körüli bizonytalanság a kereslet jelentős csökkenését eredményezte. Azonban nem tűntek el teljesen a vevők a piacról, a Duna House értékesítési adatai alapján erősödő befektetői jelenlét érzékelhető, emellett a túl sok kétely visszaszorította a saját részre vásárlók hitelfelvételi kedvét, így többen elengedték a saját otthon álomképét. Az ügyfelek egy része bár bevállalja a pénzügyi segítséget, nem kap elegendő hitelt, ezért lejjebb kellett adnia az ingatlanvásárlás kezdetén meghatározott igényeiből.

„A turbulens ingatlanpiacon különösen nehéz a döntéshozás, így minden eddiginél jobban felértékelődik a szakértők szerepe. A pénzügyi szakértő a hitelképesség mértékének meghatározásában segít, az ingatlanközvetítő támogatásával a laikusok számára is könnyebb kiszűrni az egyre bővülő kínálatból az igazán jó vételt jelentő házakat és lakásokat. Ez az otthonteremtők és a befektetők számára is fontos mankó.” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „Elérkezett az ingatlanpiacon az az időszak, amikor meg kell választani, hogy önállóan vagy szakmai segítséggel hoznak döntést az ügyfelek. Olyan ez, mint az orvosválasztás. Szabadon választhatunk, de fontos, hogy teljes bizalmat szavazzunk a szakembernek.” – folytatta a szakértő.

A lakhatás egyértelmű létkérdés mindenki számára, amelynek megoldására a legtöbb ügyfél két járható út közül választhat. Személyes megtakarítás, valamint a hitelpiac és az állami támogatások felhasználásával saját ingatlan vásárlása, illetve azok számára, akik nem rendelkeznek elegendő tőkével az otthonteremtéshez, és a magas törlesztőrészletek miatt a hitelpiacról is kiszorulnak, a kiadó lakások szegmense nyújthat mentsvárat. A megugró jelzáloghitel-kamatok és az energiaárak emelkedése azonban nem csak az eladó ingatlanpiacra, valamint a jelzáloghitel-piaci volumenre nyomja rá bélyegét, a két szegmensben bekövetkezett változások a szakértők szerint az albérletpiacra is kihatással lesznek.

„Nincs ok a kétségbeesésre. További áremelkedés az eladó lakások mellett a bérlemények piacán sem várható és jelentősebb trendfordulásra sem kell készülni, arra azonban igen, hogy a gyors változások idején ne ragadja el a pánik az otthonkeresőket. Mind a bérlőjelölteknek, mind a bérbeadóknak jól jön majd a támogatás, hogy tiszta fejjel, alapos mérlegelés után, jó döntéseket hozhassanak.” – tette hozzá Benedikt Károly.

Mit tehetnek a tulajdonosok? Ha a változó ingatlanpiacon eladható az ingatlan, akkor az értékesítésében az eladók segítségére lesz az ingatlanos, ha nem, akkor a szakértő által javasolt megfelelő paraméterezés és árazás után még a rosszabb energetikájú ingatlanok is bérlőre találhatnak az albérletpiacon.

Mi vár a bérlőjelöltekre? A bérleti piac és a pénzintézetek között alapvető különbség többek között a rugalmasság terén észlelhető. Míg a bankok csak a hivatalos, igazolható jövedelmet veszik figyelembe a hitelbírálat során, addig akár magánszemélytől, akár ingatlanoson keresztül keres bérleményt az ügyfél, sokkal inkább számíthat arra, hogy a döntéshozás során egyedileg mérlegelik a helyzetét. „Fennáll a veszély azonban, hogy a piacot kevéssé ismerő magánszemély a banknál rugalmasabban ugyan, de csak a saját szempontjait vizsgálja, nem veszi figyelembe az egyéb körülményeket és lehet, hogy megriad, ha például egy gyerekes család jelentkezik a hirdetésre, ezért inkább azt tanácsoljuk a bérlőknek, hogy ők is vegyék igénybe szakértő segítségét az albérletkeresés során.” – nyilatkozta Kétszery Zsuzsa, a Duna House Home Management üzletágának vezetője. „Az általunk gondozott albérletek kiadása során akár a hitelintézet, mi is bekérjük a jelölt jövedelemigazolását, de mérlegeljük az egyedi körülményeit is. Egy vendéglátásban dolgozó jelentkező esetén az ingatlanos beleszámolja a havi jövedelembe a bejelentett béren túl például a borravalót is, vagy egy egyedülálló anya esetén a gyerektartást, így akár egy olyan összegű albérletet is megkaphatnak, amekkora törlesztőrésztetű hitelt a bank már nem ítélne meg számukra.” – egészítette ki a szakértő.

Hírek archivum