Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Az egész országban megmozdult a lakáspiac

2022.01.20. Írta: Sajtóközlemény

2021-ben az ország településének 94 százalékában érdeklődtek konkrét eladó lakás vagy ház iránt a vevők, szemben a 2016-os 90 százalékos szinttel. Ez nagy mértékben köszönhető a 2019-ben indult – és az idén elköszönő - falusi csok támogatásnak - írja az ingatlan.com.

Országszerte élénkült a lakáspiaci kereslet és kínálat, aminek köszönhetően tavaly a települések 91 százalékában hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat. A települések 94 százalékában pedig érdeklődés is érkezett az eladó lakásokra és házakra. Az élénkülés a falusi csok bevezetésének is köszönhető, aminek következtében szinte minden helységben megjelentek az eladók és vevők. - derül ki az ingatlan.com legújabb, saját adatain alapuló elemzéséből.

Már majdnem minden településen adnak-vesznek

Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint 2021-ben az ország 3155 településéből 2869-ben jelent meg friss kínálat több mint 400 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés formájában. 2016-ban öt százalékkal kevesebb településen hirdettek meg lakásokat és házakat eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. A kereslet is élénkült az online térben: tavaly több mint 5 millió érdeklődés érkezett 2957 település eladó lakásaira és házaira, ami négy százalékkal több települést és 10 százalékkal több érdeklődést jelent mint 2016-ban.

„Már majdnem minden település lakáspiacán megjelentek az eladók és vevők, amiben fontos szerepe van a 2019 nyarán bevezetett falusi csoknak. Mivel nem csak a nagyvárosokban és Budapesten összpontosul a lakáspiaci kereslet és kínálat, ez a lakásdrágulás ütemére is fékező hatást gyakorol. Ráadásul a kisebb településeken magasabb összegű állami támogatásra jogosultak a vevők, ami az alacsonyabb ingatlanárak miatt a gyakorlatban még többet ér.” – értékelte a folyamatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember azt is elmondta, hogy tavaly azért érkezett több településen érdeklődés az eladó ingatlanokra, mint ahány helységben friss kínálat jelent meg, mert az érdeklődők a 2021 előtt meghirdetett ingatlanokat is célba vették.

100 százalékos megyék

A fővárosban és Fejér megyében minden kerületbe és településre jutott friss kínálat és érdeklődés is eladó ingatlanokra 2021-ben. Pest, Komárom-Esztergom és Heves megyékben csak 1-2 helységben nem jelent meg friss kínálat. Keresleti oldalon Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben minden településen volt érdeklődő az eladó lakóingatlanokra 2021-ben. Tavaly 1-1 település kivételével szinte minden helységben történt vevői érdeklődés a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Heves és Tolna megyékben meghirdetett lakásokra és házakra.

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy az ország legtöbb települését érintő keresleti-kínálati élénkülés az állami támogatásoknak köszönhetően 2022-ben is kitarthat, különösen a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben.

Másfél évtizedes rekordot döntött a lakásdrágulás az EU-ban

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az uniós országokban a múlt év harmadik negyedében 3,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az előző negyedévhez képest, ami legalább 15 éves csúcsot jelent. Magyarországon viszont visszafogottabb, 2,9 százalékos volt a lakásár-növekedés, ami egy kiegyensúlyozottabb piac irányába mutat. Negyedéves szinten Csehországban volt a legjelentősebb áremelkedés, 7,3 százalékkal drágultak a lakóingatlanok, az élbolyban van még Hollandia és Litvánia is.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy Magyarországon visszafogottabb lett a lakásdrágulás, az elmúlt években látott és 2021 első félévében tapasztalt nagyobb tempójú áremelkedéshez képest. “Beigazolódni látszanak az ingatlan.com előrejelzései miszerint kiegyensúlyozottabb, de emelkedő pályára kerültek a lakóingatlanok árai a hazai piacon. Ez egyszerre jelent jó hírt az eladóknak és a vevőknek is. A vásárlók enyhébb ütemű és kiszámíthatóbb lakás-árváltozással tudnak számolni, a lakástulajdonosok vagyoni helyzete viszont tovább javul, mivel az ingatlanok értéke nem csökken. Ez azért is fontos, mert Magyarországon európai szinten is kiugróan magas, 90 százaléknál nagyobb a saját tulajdonú lakásban élők aránya.” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum