Szentiváni János / igylakunk.hu

Az idén több olcsóbb albérletet kínálnak

2021.07.27. Írta: Sajtóanyagg

Folytatódott a 2021 elején kezdődött enyhe bérletidíj-emelkedés az albérletpiacon, a KSH-ingatlan.com júniusi lakbérindexe 1,6 százalékkal haladta meg az előző havi szintet. Budapesten jelentősen nőtt az olcsóbb, havonta 100 ezer forintnál alacsonyabb bérleti díjjal kínált lakások aránya.

Az országos albérletpiacon egy hónap alatt feljebb kúsztak az árak, köszönhetően a járvány miatti bizonytalanság csökkenésének, az éledező gazdaságnak és az élékülő keresletnek, ami bő kínálattal párosul - derül ki az ingatlan.com legújabb albérletpiaci elemzéséből, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexe mellett azt is bemutatja, hogyan alakult a legolcsóbb árkategóriába tartozó kiadó lakások aránya a budapesti, valamint a fővároson kívüli piacon.

Folytatódott az enyhe drágulás

Országos szinten 1,6 százalékkal, Budapesten pedig 1,8 százalékkal emelkedett a KSH-ingatlan.com lakbérindexe idén májushoz képest.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az emelkedés ellenére az úgynevezett fixbázisú lakbérindex szerint a bérleti díjak még bőven elmaradnak a csúcsértékektől. Idén júniusban a 2015-ös szinthez képest 34 százalékkal voltak magasabban az átlagos bérleti díjak. Ez pedig elmarad a 2019-es értékektől, amelyek 40-45 százalékkal haladták meg a 2015-ös bázist.”

Olcsó lakások: kerületek, városok és arányok

A szakember az albérletpiaci trendekről szólva hozzátette: “Új tendencia figyelhető meg a legfrissebb, júliusi kínálati adatokból a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után felélénkülő albérletpiacon. A korábbinál ugyanis nagyobb arányt képviselnek a budapesti piacon a viszonylag olcsónak mondható, 100 ezer forint alatt bérleti díjért kínált lakások. Ebben szerepet játszik, hogy sok tulajdonos a járvány miatti kedvezőtlen piaci helyzetben inkább biztosra szeretne menni és kvázi árengedménnyel szeretne mielőbb bérlőt találni.”

Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti kínálatban a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások aránya július végén a teljes kínálatban 8 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 6 százalékkal. A XI. és XIII. kerületekben egyaránt 7,4 százalékos volt a 100 ezer alatti kiadó lakások aránya, de akadnak városrészek, amelyekben jóval magasabb a részesedésük. Például Zuglóban majdnem eléri a 15 százalékot, Újpesten pedig a 18 százalékot, Kőbányán és Kispesten pedig 20 százalék feletti.

A Budapesten kívüli piacon a nagyobb egyetemvárosokban az alacsonyabb árkategóriába a 60 ezer forint alatti havi bérleti díjjal kínált lakások tartoznak. Ezeknek az aránya Debrecenben a tavaly júliusi 4,9 százalékról 3,1 százalékra csökkent, ugyanakkor Győrben 5 százalékra 6 százalék fölé nőtt, Szegeden 5,5 százalékról 7 százalék feletti szintre emelkedett és Pécsen is nagyobb lett a részesedésük tavalyhoz képest.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex itt olvasható: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/lakberindex_szamitas/2106/index.html 

Hírek archivum