Pixabay

Baljós előjelek az építőiparban

2020.04.06. Írta:

Az építőiparban a múlt héten még szinte a korábbiakhoz hasonlóan folyhatott a munka, de a külföldi vendégmunkások hazautazása, a hivatali ügyintézés nehézkessége, a fokozatosan romló likviditási és anyagellátási nehézségek miatt egyre több projekt lassult le, főleg a lakásépítéseknél. A miniszterelnök ma a megsegítendő ágazatok között említette az építőipart is.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy "egyre több alvállalkozó függeszti fel a munkáját, főként a budapesti munkáknál fogynak a szakemberek, a járvány terjedése miatt ugyanis vidékről egyre kevesebben utaznak fel". Ez kevésbé érinti a mélyépítést, a magasépítésben azonban, főleg a lakásépítések esetén súlyosabb a helyzet.

Sok külföldi vendégmunkás hazament, a kisebb cégek és mikrovállalkozások egyáltalán nincsenek hozzászokva az online kapcsolattartáshoz, akadozik a teljesítésigazolások és a számlák benyújtása, ami miatt pedig csúszhatnak a kifizetések is - tette hozz Koji László. Mindez veszélezteti a cégek likvidtását, a projektek folytatását, új építések indulását.

Az ÉVOSZ elnöke szerint állami intézkedések és megrendelések segíthetnének az ágazaton: "500 milliérd forintos kormányati és önkormányzati beruházási csomagra lenne szükség ahhoz, hogy ne induljanak meg tömeges elbocsátások az ágazatban". 

Az alapanyagbeszerzés lassulásáról és a hivatali ügyintézés nehézkességéről számolnak be ingatlanfejlesztő cégek. Mint mondják, inkább a hatóságok elérhetetlensége jelent problémát, hiszen bizonyos igazolások, vagy a a használatbavételi engedélyek késlekedése nagy bajba sodorhatja az építtetőket. (Erről mi is írtunk korábban: Csúsznak a használatbavételik, bajban a vevők)

Mind az ÉVOSZ, mind az ingatlanfejlesztők eljuttatták javaslataikat a váslághelyzet megoldására a kormánynak.

A TLE is foglalkozott a lehetséges válságkezelő inntézkedésekkel (Fontos a hazai építőanyagipari kapacitások megvédése, A bérlakásépítés lehet az egyik eszköz a válságból való kilábalásra, Lakásépítések a GDP-ben és a válságkezelésben), valamint eljuttattuk a konjunktúrakiegyenlítésre és a hosszú távú kiszámíthatóság növelésére tett javaslatainkat az ITM-nek: Lakásépítések az építésgazdasági stratégiában - azonnali ösztönzés szükséges.

Forrás: Index

Hírek archivum