miepitunk

Bizonytalanságok a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás körül

2016.07.08. Írta:

Veszélyben lehet az építési boom az ÉVOSZ szerint, mivel egyelőre senki sem tudja, mire kell kiterjednie a szeptember elsejétől kötelező felelősségbiztosításnak, amely kötelező az egyszerű bejelentéssel érintett családi ház tervezésére és kivitelezésére vonatkozóan.

A szeptember elsején hatályba lépő építési törvény 2016. júniusi módosítása, amely felhatalmazást ad a kormány számára, hogy az egyszerűsített bejelentéssel érintett, 300 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű lakóépületek építészeti-műszaki tervezői, valamint a vállalkozói kivitelezői tevékenységéhez szükséges felelősségbiztosítási szerződés tartalmát és meglétét ellenőrizze. Ám másfél hónappal a hatályosulás előtt sem a tervezők, sem a kivitelezők nem tudják, mire kell kiterjednie a kötelezően megkötendő biztosításnak - hívja fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A végrehajtást szabályozó rendelet híján a szakmának lassan nem marad ideje a felkészülésre, ami hátráltathatja majd az épp hogy beindult építkezéseket – nyilatkozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a napi.hu-nak. A szövetség már korábban is megfogalmazta a kötelező felelősségbiztosítással kapcsolatos ajánlásait, ám eddig visszajelzést nem kaptak.

Az új szabályozáshoz a szakszövetség szerint a következőket kellene figyelembe venni:
• Mivel a tervező és a kivitelező a saját felelősségi körében tud felelősséget vállalni és időben eltérő módon jelennek meg a lakóingatlan elkészítésében és megvalósításában, indokolt, hogy külön-külön rendelkezzenek felelősségbiztosítással.

• A tervező és kivitelező vállalkozásokat egyaránt képviselve javasolják, hogy a tervezés vonalán az építészeti tervezést vállaló (és szükség szerint szakági tervezőt bevonó és koordináló) jogi vagy természetes személyi körben legyen kötelező a felelősségbiztosítás. A kivitelező vállalkozói körben a fővállalkozó (generál kivitelező) részére legyen kötelező a felelősségbiztosítás. Ezzel, ugyanúgy, mint a kedvezményes forgalmi adó szabályozással, a komplett létesítményt "felvállaló" tervezési és kivitelezési konstrukciók irányába orientálódik a megrendelő a felelősségbiztonság területén is. Ott, ahol házilagos (kalákás) kivitelezést választ a lakóingatlant építtető, a felelősséget is neki kell vállalnia, illetve neki kell gondoskodni a harmadik fél részére okozott károk rendezéséről.

• A készülő kormányrendelet fogalmazzon meg minimumot. A fővállalkozó (generál) kivitelező számára javasolt minimális elvárás, illetve felelősségtartalom térjen ki a vagyoni, a személyben történő, és a tevékenységgel, szolgáltatási körében, valamint az alvállalkozó által okozott kár megtérítésére.

• A felelősségbiztosítás az adott, konkrét projektre kell, hogy vonatkozzon. Azonban projektbiztosítással vagy éves keretbiztosításon belül egyaránt kezelhető legyen.

• Szabad biztosítóválasztás mellett működhessen a rendszer.

• A felelősségbiztosítás fedezeti összegénél az elvárt minimális fedezeti összeg legyen meghatározva a létesítmény vállalkozási szerződésben rögzített nettó bekerülési értékkategóriákhoz kötve (telek ára és forgalmi adó nélküli nettó érték alapján).

• Értékkategóriáknak a 40 millió forint alatti, a 40-100 millió forint közötti és a 100 millió forint feletti értékű lakóingatlanonkénti bontást javasolja a szövetség.

Forrás: napi.hu

Hírek archivum