Öcs, Veszprém megye wikipedia

Bővül a kínálat a falusi csokos településeken

2019.06.25. Írta:

Már a rajt előtt élénkülést hozott az állami lakástámogatási rendszer júliustól elérhető új eleme, a falusi csok. Több mint 15 ezer lakóingatlan vár gazdára a falusi csoknak megfelelő településeken, ez egy hónap alatt 2,5 százalékos kínálatbővülést jelent.

Az új kedvezménynek megfelelő településeken májusban 14 835 lakóingatlant várt eladásra, június utolsó hetében már 15 220 darab volt a kínálatban, ami egy hónap alatt 2,5 százalékos növekedésnek felel meg - közölte az ingatlan.com. Az ingatlanhirdetési portál falusicsok.ingatlan.com címen külön weboldalt hozott létre, amelyen a falusi csoknak megfelelő települések kínálatában lehet keresni.

Messzebb merészkedhetnek a lakásvásárlók

“Új keresési szempontot hozhat a költözést tervezők számára a falusi csok. A nagyobb városokban jellemző árszinteknél alacsonyabb áron lehet másik lakóingatlanba költözni az állami kedvezmény segítségével. Ez azt jelenti, hogy a nagyvárosoktól akár 40-50 kilométerrel messzebbre is merészkedhetnek a lakásvásárlók. A közlekedési infrastruktúra fejlődésével idővel pedig még távolabbi települések is felkerülhetnek a vevők térképére” - hangsúlyozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Pár ezerért is van, de 1 millióért is

Az ingatlan.com elemzése szerint a június utolsó hetében a falusi csokos kínálatban szereplő 15 220 ingatlan árában óriási volt a szórás. Akadnak 8-10 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárral rendelkező települések. Ilyen például a borsodi Szászfa, a szabolcsi Ömböly, vagy a békési Mezőgyán, ami azt jelenti, hogy ezekben a falvakban akár 1-2 millió forintért is ingatlanhoz lehet jutni. A falusi csokos települések közül Balatonakali volt a rekorder az 1 milliós átlagos négyzetméterárával júniusban, csakúgy, mint májusban.

falusicsok árak

Már 9 millió az átlag

Az ingatlan.com adatai szerint júniusban több mint 2100 falusi csokkal érintett településen kínáltak eladásra lakóingatlant, az érintett települések átlagárainak középértéke 9 millió forint volt. Az átlagárakat vizsgálva Balogh László elmondta, hogy a legdrágább árszinttel rendelkező települések a főváros, a Balaton vagy az ország nyugati határvidékén találhatók. Bár egy évvel korábban még nem lehetett tudni arról, hogy elindul a falusi csok, de az annak megfelelő települések átlagárainak középértéke tavaly júniusban 8 millió forint volt. Tavalyhoz képest így több mint 10 százalékkal emelkedett az érintett településeken eladó ingatlanok kínálati ára.

Forrás: ingatlan.com

Amit a falusi csok támogatásról tudni érdemes, megtalálja Támogatások/Falusi csok oldalunkon.

Hírek archivum