Szocpol: használt lakásokra és egy gyerek után is

2014.11.24. Írta:

A kormány rendelettervezete szerint használt lakásra és már egy gyermek után is lehetne szocpolt igényelni.

A Világgazdaság megkapott egy kormányzati rendelettervezet ami több pontban a lakásépítési támogatásra, közismert nevén szocpolra vonatkozó szabályozást módosítja, írja az MTI.

A 2015. július elsejével hatályba lépő változások közül a legfontosabb, hogy már egy gyermek után is lehet majd támogatást igényelni, illetve bevonják a kedvezményezetti körbe a használt lakásokat is, ha az elég drága. Pontosabban utóbbiaknál feltétel, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy – ha bővítésről van szó – a bővítéssel érje el a komfortos minősítést. A használt lakásoknál részletesen szabályozza a tervezet a négyzetméterenkénti maximális árat.

A szocpol támogatási összege a gyermekek számától függően változatlanul maximum 2,5 millió forint lehet. Az új elemként belépő, egy gyermek után járó támogatás mértéke 40 és 55 négyzetméter közötti alapterületnél 400 ezer, 55 négyzetméter fölött 500 ezer forint lehet. A magzat a terhesség betöltött 24. hetét követően már gyermeknek számít. A bővítéssel az ingatlannak legalább egy lakószobával kell nőnie. A jó energiabesorolású lakásoknál maradnak a többletek: az „A" minősítés 1,1-es, az „A+" pedig 1,3-as szorzót ér majd.

A használt lakásoknál részletesen szabályozza a tervezet a négyzetméterenkénti maximális árat, ami régiónként, azon belül településekként eltérő lesz. Eszerint a legmagasabb négyzetméterárakkal a fővárosiak számolhatnak, ahol 260 ezer forint a maximális összeg. A Közép-magyarországi régió városaiban 200, egyéb településeken pedig legfeljebb160 ezer forint az egy négyzetméter után kérhető támogatás. A legkisebb támogatást az alföldi régióban élők kaphatják, ott a megyeszékhelyeken 180, a városokban 120, míg az egyéb településeken 100 ezer forintot ér majd egy négyzetméter. Ennél valamivel magasabb támogatás igényelhető a Dél-Dunántúlon, ahol a megyeszékhelyen lakásbővítésbe fogók 200 ezer forintot igényelhetnek, míg a városokban 160, az egyéb településeken pedig 120 ezer forint támogatás nyerhető.

Új lakásra még több kedvezmény

Az otthonteremtési kamattámogatott hitel támogatási időszaka ötről tíz évre növekedhet, ha új lakásra igénylik a hitelt. Az első öt évben nem változik a támogatás – állampapírhozamhoz viszonyított – eddigi mértéke, majd a hatodik és a tizedik év között fokozatosan csökken. Így a hatodik évben például legfeljebb két gyermeknél 50 százalék, legalább 3 gyermeknél 60 százalék a támogatás mértéke új lakás esetén, ami az utolsó támogatott évre 10, illetve 15 százalékra csökken. A támogatási időszak kitolódása a már futó érintett szerződésekre is vonatkozik majd. Az otthonteremtési kamattámogatott hitelre vonatkozó jogszabály új eleme az a passzus is, amely szerint a részleges és teljes előtörlesztés nem zárható ki a szerződéseknél - írja az újság.

A családtámogatási akcióprogram keretében a még meg nem született, illetőleg a vágyott gyermekek után is igényelhetnek a családok otthonteremtési kedvezményt, vagyis elegendő lehet a gyermekvállalás ígérete is. A jövő évi büdzséből a kormány előzetesen négymilliárd forintot különít el erre a célra, de igény esetén további forrást tudnak biztosítani, 2016-ban pedig már nyolcmilliárd forinttal nő az erre fordítható többletösszeg.

Forrás: mno.hu, vg.hu

Hírek archivum